Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči předvedli na Dnech NATO techniku pro lesní požáry a převzali vozidla od ministerstva vnitra

Letošní hasičská expozice na Dnech NATO na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově byla zaměřena na likvidaci lesních požárů, především v souvislosti s nedávným rozsáhlým požárem v NP České Švýcarsko. Profesionální hasiči zde prezentovali společnou expozici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) a Záchranného útvaru HZS ČR.

HZS MSK představil ve statické ukázce několik vozidel – lesní speciál Renault Camiva (nádrž 4 000 litrů vody), CAS 20 Tatra (nádrž 4 000 litrů), přepravní pásové vozidlo PV-Hägglunds (v přední a zadní části dokáže přepravit až 18 osob), velkokapacitní čerpadlo Somati, spolu s nimi terénní čtyřkolku Arctic Cat, která je nasazována u větších lesních požárů.

Přečtěte siDeset čtyřkolek Arctic Cat Prowler s přívěsem zakoupil Hasičský záchranný sbor s finanční spoluúčastí Evropské unie

V expozici byl rovněž instalován bambi vak, který slouží k hašení požárů v podvěsu pod vrtulníky. Ukázku doplnil speciální dron s termovizí, sloužící v rámci lesních požárů k monitoringu skrytých ohnisek požáru.

Přečtěte siHasiči v Moravskoslezském kraji využívají dvojici pásových vozidel Hägglunds BV206 pro přesun v nepřístupném terénu

U vystavené techniky byli i letos přítomni zkušení hasiči, kteří odpovídali na nejrůznější dotazy návštěvníků, a to nejen ohledně vystavených vozidel, ale i života hasičů na stanicích, včetně jejich přípravy i zkušeností s velkými zásahy u lesních požárů.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Záchranný útvar HZS ČR přijel na letiště se dvěma zodolněnými (před požáry či výbuchy) cisternovými stříkačkami – průzkumnou či velitelskou stříkačkou Triton (nádrž 2 000 litrů vody) a stříkačkou Titan (nádrž 12 000 litrů vody), také s mohutnou velkoobjemovou cisternou Taurus (nádrž 21 000 litrů, délka téměř 13 metrů a hmotnost 44 tun).

Přečtěte siZáchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR pořídil speciální cisternovou zodolněnou stříkačku Triton na podvozku Tatra

Na jiném místě výstavní plochy se divákům představil vrtulník UH-60M Blackhawk Ozbrojených sil Slovenské republiky, který se zapojil do hašení požáru v NP České Švýcarsko.

Přečtěte siPětinápravová velkokapacitní Tatra Taurus Záchranného útvaru uveze 21 tisíc litrů vody, vyrobila ji THT Polička

V rámci této statické ukázky byly představeny i technické prostředky používané pro letecké práce v rámci Hasičského a záchranného sboru Slovenské republiky, mezi něž patří bambi vaky, speciální sítě a nosiče pro přepravu osob, materiálu či hasebních látek v podvěsu pod vrtulníkem a mobilní nádrž o objemu 36 000 litrů.

Především pro děti byl v sousedství hasičských vozidel připraven tradiční stan prevence HZS MSK s ukázkou vybraných technických a ochranných prostředků, hlavně ale s různými soutěžemi, kvízy a skládačkami o drobné ceny.

V neděli 18. 9. 2022 bylo na letišti hasičům předáno 14 osobních automobilů Škoda Scala jako reprezentativní vzorek celkového daru Ministerstva vnitra, které pořídilo Hasičskému záchrannému sboru ČR 150 vozidel Škoda Kodiaq a 50 vozidel Škoda Scala.

Přečtěte siHasiči v Mladé Boleslavi převzali 45 nových škodovek, další budou následovat. Vozy určené k zásahu jsou v zářivě červeném odstínu RAL 3024

Příslušníci HZS MSK se i letos významně podílejí na celkové organizaci Dnů NATO. Jsou mj. členy bezpečnostního štábu akce a opět poskytují zázemí pro práci i odpočinek kolegů z dalších složek IZS, například ve formě několika týlových kontejnerů a stanů se stoly, lavicemi, elektřinou, wifi připojením a občerstvením.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet