Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Frýdlantsku cvičili zásah u nehody vlaku, „zraněno“ bylo několik desítek osob

Areál železniční stanice ve Frýdlantu se ve čtvrtek 22. září 2022 stal dějištěm taktického cvičení IZS. Byla simulována dopravní nehoda vlaku s dodávkou a velkým množstvím zraněných osob. Zúčastnili se i příslušníci HZS Libereckého kraje – konkrétně hasiči z Liberce a Raspenavy.

Do taktického cvičení na frýdlantském nádraží se zapojily složky IZS a stovka figurantů. Dále cvičili: Hasičský záchranný sbor podniku Správa železnic z Liberce, jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Frýdlant, Pertoltice, Raspenava, Višňová. Cvičení se zúčastnili i příslušníci Horské služby Jizerských hor, útvary PČR, MP Frýdlant a také AČR.

Hasební práce i pomoc zdravotníkům

Simulována byla událost – střet dodávky s projíždějícím vlakem s následným požárem hnacího železničního kolejového vozidla. Nárazem byla dodávka odmrštěna, deset osob zůstalo zaklíněno v havarované dodávce. Ve vlaku bylo několik desítek figurantů – cestujících, kteří se zranili kvůli nouzovému zastavení vlaku.

Příslušníci HZS Libereckého kraje se zhostili nejprve hasebních prací – likvidace požáru hnacího železničního kolejového vozidla, dále pak s pomocí zdravotníků prováděli třídění zraněných. Hasiči také vyprošťovali a transportovali zraněné osoby na stanoviště přednemocniční neodkladné péče.

Závěrem patří velké poděkování všem zasahujícím, ale i figurantům a organizátorům. Každé takovéto cvičení prověřující akceschopnost jednotlivých složek IZS je pro jejich praktické fungování velkým přínosem.

HZS Libereckého kraje
Sdílet