Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Čermné u Staňkova mají nové garáže pro výjezdovou jednotku, už nemusí vyjíždět ze dvou míst

Požární zbrojnice s garáží v Čermné u Staňkova nevyhovovala dnešním potřebám výjezdové jednotky.

Jednotka disponuje dvěma zásahovými vozy – a to bývalým RZA Toyota LandCruiser 80 získaným v roce 2017 bezúplatným převodem z PS Domažlice a DA VW Transporter 6.1 pořízeným v roce 2020 za pomocí dotací od Plzeňského kraje a MVČR (HZS), dále požárním přívěsem PS12 přestavěným na podvozek Agados.

Přečtěte siHasiči v Čermné u Staňkova zařadili do svého vozového parku nový dopravní automobil Volkswagen Transporter

Současná garáž, která je součástí hasičské zbrojnice, dovolovala parkování pouze jednoho vozu a proto druhý vůz byl zaparkován v obecní garáži 150 metrů od zbrojnice i s částí vybavení pro jednotku, což v případě vyhlášeného poplachu komplikovalo organizaci výjezdu – jednotka se musela rozdělit na dvě party, každá se musela obléci a vybavit v jiné garáži a z té pak vyjet k místu události.

Dále nebylo možno ve staré garáži u hasičské zbrojnice kvůli stísněným prostorům provádět práce a manipulace s vybavením.

Už v roce 2020, kdy jednotka pořídila nový dopravní automobil, vyvstala otázka, jak mít obě vozidla pro zásahovou jednotku pohromadě, jelikož současnou garáž nebylo možno zvětšit, a proto zastupitelstvo obce schválilo záměr výstavby nových garáží pro JSDH.

Následně byla podána žádost o dotaci z dotačního titulu „PSOV PK 2021 – Projekty obcí“ vyhlášené Plzeňským krajem.

2. července 2021 byla vysoutěžena a následně zahájena výstavba nových garáží pro JSDH v hodnotě 1 340 834,31 Kč, s dotací 490 000 Kč od Plzeňského kraje.

29. srpna 2022 se jednotka dočkala a garáž byla zkolaudována a převzata do užívání.

Jedná se o cihlovou novostavbu o rozměrech 8 × 8 metrů a výšce 4,68 m se sádrokartonovými podhledy, sedlovou střechou s plechovou střešní krytinou a dvěma sekčními vraty na dálkové ovládání.

Do nových garáží se přesunuly šatní skříňky a vybavení jednotky ze staré garáže u hasičské zbrojnice i obecní garáže (kde byl dočasně parkován DA VW), takže v nových garáží má jednotka pohromadě jak oba vozy, tak vybavení a zázemí pro výjezd.

Současně s dostavbou nových garáží byl tento rok také dovybaven zásahový automobil Toyota LandCruiser 80. Ten je je sice vybaven nádrží na vodu o obsahu 115 litrů, ale bez funkčního čerpadla – proto bylo zakoupeno nové příslušenství k nádrži spolufinancované z dotace ve výši 22 450 Kč od Plzeňského kraje na zprovoznění hašení z nádrže a kalovým ponorným čerpadlem spolufinancovaným z dotace 18 295 Kč od Nadace Agrofert.

Jaroslav Hamršmíd
velitel
JSDHO Čermná
Sdílet