Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Žebráku získali díky dotaci od Nadace Agrofert automatizovaný externí defibrilátor

Město Žebrák v září 2022 pořídilo automatizovaný externí defibrilátor Lifepak 1000, jako další nezbytnou součást vybavení pro zajištění předlékařské pomoci při zástavě krevního oběhu.

Po zakoupení absolvovali členové JSDH Žebrák školení na obsluhu tohoto zařízení, které provedl zdravotnický záchranář Tomáš Stronček, DiS.

Lifepak 1000 byl vybrán především pro kompatibilitu se zařízením ZZS Středočeského kraje. Výhodou tohoto přístroje je, že elektrody, které se lepí na pacienta, jsou kompatibilní s těmi, které používají posádky v sanitních vozech. Když tak zdravotníci dorazí na místo, pouze přepojí elektrody na svůj přístroj a nedochází tak k žádnému zdržení.

Přístroj bude sloužit při výjezdech k mimořádným událostem a rovněž bude zařazen do systému aktivací mobilních AED Zdravotnického operačního střediska ZZS Středočeského kra­je.

Mimo toho, že si výjezd s AED může vyžádat Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje skrze operační středisko Hasičského záchranného sboru, zdůrazňovanou výhodou je také přítomnost defibrilátoru na akcích, kterých se hasiči standardně účastní nebo je přímo pořádají.

Nadace přispěla částkou 45 000 Kč, zbývající část kupní ceny uhradilo město Žebrák z vlastních prostředků. Pořizovací cena přístroje činila 64 436 Kč.

JSDH Žebrák děkuje Nadaci AGROFERT a městu Žebrák za příspěvek na nákup tohoto zařízení.

Petr Beránek
velitel JSDH Žebrák
Sdílet