Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči převzali do užívání zmodernizované Školní a výcvikové zařízení ve Zbirohu

Dne 12. 10. 2022 dopoledne proběhlo slavnostní předání modernizovaného Školního a výcvikového zařízení HZS ČR ve Zbirohu do užívání. Tento projekt byl z 85 % spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a dále 15 % ze státního rozpočtu Ministerstva vnitra.

Slavnostního přestřižení stužky se ujali:

  • generální ředitel HZS ČR genpor. Ing. Vladimír Vlček Ph.D., MBA,
  • náměstci GŘ HZS ČR: plk. doc. JUDr. František Vavera Ph.D.LL.M., brig. gen. Ing. Daniel Miklós MPA, brig. gen. Mgr. Slavomír Bell MSc. MBA,
  • ředitel ŠVZ HZS ČR plk. Mgr. Martin Oujezský, MBA,
  • zástupce ředitele ŠVZ HZS ČR plk. Ing. Josef Daníček,
  • starosta města Zbiroh Martin Muravecký.

Generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček poděkoval všem, kteří se na modernizaci podíleli a uvedl, že pro republiku je zcela zásadní, že z hlediska dislokace byla o ŠVZ Zbiroh doplněna stávající zařízení v Brně a ve Frýdku-Místku.

První myšlenky, že by se ve Zbirohu vybudovalo zařízení pro hasiče, byly již v 90. letech. Začaly se realizovat v roce 2006 a hasičům slouží od roku 2016. Zdejší prostory budujeme několik let a postupně je rozšiřujeme.

Vše je ale závislé na finančních možnostech, které nás v současné době v modernizaci spíše brzdí,

uvedl Vlček.

Dále poděkoval zhotoviteli za provedení díla a zdůraznil, že věří, že bude všem sloužit bez vad.

„Hasiči jsou lidé s výjimečným charakterovým profilem. A je mi ctí, že jsem mohl pro ně tohle všechno vybudovat“, sdělil zástupce zhotovitelské firmy Ing. Jan Jirka.

Martin Muravecký, starosta města Zbiroh, uvedl „Školní a výcvikové zařízení potřebují nejen hasiči, ale celá republika, která potřebuje vyškolené hasiče. A zdejší zařízení dělá čest našemu městu.“

Martin Oujezský, ředitel ŠVZ HZS ČR na závěr poděkoval všem, kteří se na modernizaci ŠVZ Zbiroh podíleli – od projektu, přes rekonstrukce a výstavbu, vedení HZS až po financování. A zdůraznil: „Věřím, že potenciál našeho zařízení bude sloužit nejen hasičům, ale i policistům a dalším složkám IZS.“


Hlavním cílem projektu „Modernizace ŠVZ HZS ČR – středisko Zbiroh“ byla modernizace stávajícího ŠVZ HZS ČR Zbiroh, s důrazem na vytvoření podmínek pro získání odborných znalostí a nácviku dovedností potřebných k řešení reálných situací.

Uvedeného cíle bylo dosaženo tím, že v rámci ŠVZ HZS ČR Zbiroh byly vybudovány nové a modernizovány stávající simulátory a trenažery a výcvikové objekty a současně byly pořízeny technologie, technické a technologické vybavení a pomůcky pro vzdělávání a výcvik členů JPO a složek IZS.

Výstupem projektu byla následující pracoviště:

  • Protiplynový polygon,
  • Výukové pracoviště Chemické služby,
  • Výukové pracoviště Technické služby,
  • Venkovní nádrž na vodu,
  • Výukové pracoviště Strojní služby,
  • Krytá výcviková hala.
kpt. Mgr. Pavla Jakoubková, DiS.
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru České republiky
Sdílet