Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hlučíně probíhají specializační kurzy jeřábníků a vazačů, vyškoleno jich letos bylo již bezmála čtyřicet

Hasiči z celé České republiky se několikrát do roka sjíždějí do Hlučína, aby zde absolvovali specializační kurz jeřábníků a vazačů, který je určen pro příslušníky Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) ve vztahu k zásahové činnosti jednotek.

Vzhledem k doporučenému počtu, a to max. 10 účastníků, tak bylo pro potřeby HZS ČR během tohoto roku vyškoleno již bezmála 40 jeřábníků a vazačů.

Takto orientované specializační kurzy jsou vyhlašovány v průběhu roku zpravidla čtyřikrát, nicméně jejich četnost je přímo úměrná požadavkům ze strany HZS jednotlivých krajů.

Devízu tyto kurzy vyhlašovat a provádět má již po dobu 8 let v kompetenci Oddělení vzdělávání Záchranného útvaru HZS ČR se sídlem v Hlučíně, kde díky odpovídajícímu zázemí probíhá jak teoretický, tak praktický výcvik.

Přečtěte siVyprošťovací automobil Tatra Force se třemi navijáky je určen do těžkého terénu, všechna kola má řiditelná

Délka kurzu, v rozsahu 5 dnů – 40 hodin, je stanovena učebními osnovami kurzu jeřábníků a vazačů HZS ČR vydanými Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím HZS ČR (MV-GŘ HZS ČR).

Přečtěte siVIDEO: Záchranný útvar HZS v Hlučíně disponuje unikátním jeřábem Hidrokon HK 240 na desetikolovém podvozku Mercedes Benz Actros

Vyjma teorie tvoří druhou polovinu kurzu praktický výcvik, jenž obnáší zdokonalování se v oblastech jako zvedání břemen o různých tvarech a váze, druhy vázání, převracení břemen a manipulace s nimi i za ztížených podmínek a součinnostní zvedání břemen více druhy zvedacích zařízení včetně využití nejnovějších prostředků pro úchop a přepravu materiálu.

Profilem úspěšného absolventa kurzu je získání základních znalostí a dovedností k ovládání jeřábu a vázání břemen při zásazích jednotek PO.

Přečtěte siVyprošťovací automobily AV-15 Záchranného útvaru HZS ČR disponují novým ramenem o nosnosti 20 tun

Takto vyškolený hasič se následně může pyšnit znalostmi potřebného rozsahu týkající se obsluhy jeřábu a vázání břemen, orientuje se v technologických postupech pro standardní práce prováděné jeřábem při výkonu služby v jednotce PO a na místě zásahu, je znalý souvisejících bezpečnostních předpisů, ovládá konstrukci a údržbu jeřábu.

Přečtěte siAutomobilový jeřáb AD 30 na podvozku Tatra 815 pomáhá i hasičům ze Záchranného útvaru

V letošním roce, na začátku měsíce listopadu, se lektoři oddělení vzdělávaní ZÚ HZS ČR dočkali výrazné obměny techniky, kdy pro kurz JEŘ/VAZ byla pro výcvik a vykonávání praktické části kurzu přidělena nová technika odpovídající nejmodernějším standardům.

Mercedes Benz Actros VYA 30 a Tatra T 815 –7 VYA 30 tak nahradily dlouhými lety používané jeřáby jako AD 28 či AD 30 na podvozku Tatra.

Přečtěte siVíceúčelový vyprošťovací jeřáb MB Actros AV 30 zapůjčila Záchrannému útvaru HZS ČR Správa státních a hmotných rezerv

Nově pořízená technika se obratem zapojila do kurzu JEŘ/VAZ, který započal v druhém týdnu měsíce listopadu. Předposledního letošního kurzu se zúčastnili příslušníci HZS z kraje Středočeského, Plzeňského a hl. města Prahy včetně příslušníků Záchranného útvaru HZS ČR.

Podrobněji o kurzu jeřábníků a vazačů na webu hzscr.cz.

Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet