Čtvrtek 4. července 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Platové tarify příslušníků bezpečnostních sborů určí tabulky na rok 2023

S účinností od 1. ledna 2023 by mělo po schválení vládou začít platit nové nařízení, kterým se stanoví stupnice základních tarifů pro příslušníky bezpečnostních sborů. Na jednání vlády ho předloží ministr vnitra Vít Rakušan.

Pro potřeby předkládaného návrhu nařízení vlády byly za základ použity platné základní tarify zvýšené o 17 % v tarifních třídách 1 a 2 a o 10 % v tarifních třídách 3 – 11.

Zvýšení základních tarifů o 10 % přispěje podle předkládací zprávy ke snížení odchodovosti a stabilizaci zkušených příslušníků bezpečnostních sbo­rů.

Důvodem pro zvýhodnění tarifních tříd 1 a 2 při meziročním navýšení základního tarifu je zvýšení nástupních měsíčních příjmů na úroveň alespoň 30 tisíc Kč před zdaněním pro posílení konkurenceschop­nosti bezpečnostních sborů na trhu práce.

Nezbytnost zajištění stabilních a výkonných bezpečnostních sborů nabyla podle odůvodnění na významu vzhledem k dramatickým změnám mezinárodní bezpečnostní situace především v souvislosti s válkou na Ukrajině a v jejich důsledku rostoucích nároků na zajištění vnitřní bezpečnosti a nezbytné preference oblasti bezpečnosti jako prioritní oblasti.

Přijetí navrhované úpravy představuje navýšení výdajů bezpečnostních sborů v oblasti platů a souvisejícího pojistného, které bude pokryto v rámci objemu prostředků na služební příjmy v příslušných v rozpočtových kapitolách státního rozpočtu pro rok 2023.

Sdílet
Přiložené soubory
stupnice_tarifu_2023.pdf zobrazit online PDF 131 kB