Úterý 15. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehodu v Praze 7 automaticky detekoval iPhone, zavolal na tísňovou linku 112

V sobotu 10. 12. 2022 v 16:26 hodin přijalo operační středisko HZS hl. m. Prahy na lince 112 automatické volání ze zařízení iPhone 14, který detekoval náraz (detekce nehody).

Automaticky hlas informoval o možné nehodě uživatele iPhone a sděloval přesné souřadnice. Operátor se snažil během hovoru kontaktovat majitele a následně se pokoušel majiteli dovolat dvakrát zpět. Během hovoru majitel nereagoval, ozývaly se pouze ruchy a hlasy pravděpodobně dalších účastníků nehody.

Místo nehody bylo na úrovni čísla popisného domu v ulici Bubenská a odpovídal souřadnicím diktovaným automatem v průběhu hovoru.

Ve sluchátku se ozýval automat opakující souřadnice místa, kde zařízení iPhone detekovalo těžkou autonehodu a jehož majitel nereagoval na následné výzvy telefonu.

V pozadí hovoru jednou zazněla věta: „Jsi v pohodě?“ a následně už byl slyšet pouze ruch. Na dotazy operátora linky 112 ale majitel telefonu nereagoval. Nereagoval ani na následná 2 zpětná volání.

Událost byla vzhledem k okolnostem a předchozím zkušenostem předána také Policii ČR a ZZS s klasifikací nejhoršího možného scénáře, tedy dopravní nehody s vyproštěním osob.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet