Pondělí 14. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár truhlářské dílny na Mladoboleslavsku likvidovaly jednotky z druhého poplachového stupně

V noci na pátek 20. ledna 2023 krátce po půl druhé přijali středočeští hasiči od kolegů z tísňové linky HZS Libereckého kraje informaci o požáru truhlářské dílny v obci Žďár na Mladoboleslavsku, která leží u hranice obou krajů.

Operační důstojník k události vyslal jednotky požární ochrany z prvního poplachového stupně. Prvotním průzkumem na místě bylo zjištěno, že jde o požár roubeného objektu s půdorysnými rozměry 20×10 metrů, kde se v přízemí nacházela truhlářská dílna a v patře bylo uskladněno seno, sláma a piliny.

Velitel zásahu ihned vyhlásil druhý poplachový stupeň a požádal o posilové jednotky. K požáru byly povolány tři profesionální a sedm dobrovolných jednotek, a to včetně mezikrajské výpomoci z Libereckého kraje. Celkem tak měl k dispozici třináct cisteren a jeden automobilový žebřík.

Hasiči zasahovali čtyřmi vodními C proudy. Z hořící objektu zachránili koně a dvě prasata a vynesli několik nepoškozených tlakových lahví. Na nedalekém rybníku Žabakor bylo zřízeno čerpací stanoviště vody. Ve čtvrt na tři se podařilo dostat požár pod kontrolu a byla vyhlášena lokalizace, na základě které byly některé jednotky odeslány zpět na své základny.

Pak započalo rozebírání a dohašování konstrukcí. Z důvodu teplot klesajících pod bod mrazu a namrzání přilehlých komunikací byla na místo povolána Správa a údržba silnic, která namrzající vozovky posolila. V půl šesté byl poplachový stupeň snížen na první a na místě zůstala jen dobrovolná jednotka Mnichovo Hradiště, která držela dohlídku nad požářištěm. V osm hodin na místo vyrazili profesionální hasiči z Mnichova Hradiště, aby požářiště zkontrolovali.

Předběžná škoda na stavební konstrukci a vybavení dílny byla po dohodě majitele a vyšetřovatele vyčíslena na pět milionů korun. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty ve výši jednoho milionu korun. Při požáru ani v průběhu zásahu nebyl nikdo zraněn. Stanice HZS Mnichovo Hradiště byla zálohována místní dobrovolnou jednotkou, která po lokalizaci odjela od požáru.

Zasahující jednotky

  • HZS Středočeského kraje: Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště
  • JSDH Středočeského kraje: Loukovec, Chocnějovice, Mnichovo Hradiště, Žďár
  • HZS Libereckého kraje: Turnov
  • JSDH Libereckého kraje: Příšovice, Turnov, Všeň
kpt. Ing. Tomáš Bakalář
HZS Středočeského kraje
Sdílet