Neděle 13. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Milionové škody vznikly při požáru rolby v Brně, prostory odvětral výkonný přívěsný ventilátor

Po půl čtvrté ráno 28. ledna 2023 hasiči v Brně na ulici Střední zasahovali u požáru rolby na úpravu ledové plochy. Plameny jsme dostali pod kontrolu pomocí jednoho vodního proudu za půl hodiny. Kontrola požářiště a větrání zakouřených prostor probíhala až do osmé hodiny.

K odvětrání jsme použili mimo jiné i přívěsný ventilátor, který má objemový tok 220 000 m3 za hodinu. Používá se k nouzovému odvětrání silničních tunelů nebo velkých hal.

Požár zničil jednu rolbu a další dvě jsou požárem poškozené. Zplodiny hoření se šířily do všech prostor. Naši vyšetřovatelé z Brna a z Technického ústavu požární ochrany zjišťují příčinu vzniku požáru. Výše škody zatím nebyla upřesněna, ale bude se pohybovat v řádech miliónů korun.


Výjezdová skupina z oddělení požárně technických expertiz byla vyslána dne 28. 1. 2023 k požáru zimního stadionu v Brně.

Již z telefonické komunikace s vyšetřovatelem z HZS Jihomoravského kraje bylo zřejmé, že požár se rozšířil od zaparkované rolby s elektrickým pohonem.

Šetřením na místě bylo zjištěno, že požár vznikl v prostoru připojení konektorů nabíječky k akumulátoru rolby, který byl v době před požárem dobíjen.

Detailním ohledáním místa připojení a vodičů bylo následně zjištěno, že zcela absentoval konektor připojený ke kladnému pólu akumulátoru.

Na základě zjištěných skutečností byla jako jednoznačná příčina vzniku požáru stanovena technická závada na elektroinstalaci – přechodový odpor.

Technický ústav požární ochrany
Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet