Neděle 13. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Krakonošově náměstí v Trutnově hasiči zasahovali u úniku plynu, ve sklepě se provalila klenba

Na tísňovou linku bylo 2. února 2023 ráno oznámeno, že je na celém Krakonošově náměstí v Trutnově cítit plyn. Na místo vyjela profesionální jednotka hasičů ze stanice Trutnov, aby provedla průzkum a odhalila zdroj.

Hasiči detekovali únik ve sklepě řadového domu na křížení náměstí s ulicí Havlíčkova. Ven muselo být evakuováno 45 lidí, nikdo nebyl zraněn. Lidé našli dočasné zázemí na městském úřadu.

Únik hasiči ve spolupráci s plynaři zastavili, ale ukázalo se, že poškozené plynové vedení bylo jen následkem jiné komplikace. V části sklepa byla totiž nalezena také provalená stropní klenba.

Prvotní příčinou jejího zhroucení i následného úniku plynu byl zřejmě dlouhodobý únik vody u přípojky horkovodu. Hasiči po celou dobu monitorovali budovu a během dne dočerpali ještě zbylou vodu, která přitékala do sklepa ze sítě radiátorů v domě.

Stav objektu zhodnotil ráno i po odpoledním odčerpání vody statik. Na základě jeho posouzení se mohly ještě dnes vrátit evakuované osoby zpět do ubytovacích prostor, výjimkou zůstaly prostor bistra.

Celý den je pro dopravu uzavřena přilehlá Havlíčkova ulice, pro pěší je průchozí. V pátek by měla být zprůjezdněna polovina ulice.

Hasiči kolem 16. hodiny svou činnost na místě zásahu ukončili, objekt byl předán zástupci majitele.

Na řešení celé situace jsme spolupracovali také se zástupci vedení města, které bylo zároveň připraveno zabezpečit náhradní ubytování evakuovaným lidem.

HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet