Sobota 12. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šest jednotek bojovalo v Krásné Lípě s požárem většího domu, plameny pohltily střechu

Celkem šest hasičských jednotek bylo v pondělí 6. března 2023 brzy ráno postupně vysláno k požáru většího rodinného domu v Krásné Lípě na Děčínsku.

Kromě krásnolipských dobrovolných hasičů na místo operační středisko vyslalo profesionální jednotku z Varnsdorfu a dobrovolné jednotky hasičů z Rumburku, Horního Podluží, Dolního Podluží a Chřibské. Po cisternách k události přijely i dva automobilové žebříky.

Když na místo dorazila první – místní – jednotka, v ničivých plamenech byla větší polovina střechy domu. Hasiči natáhli vodní proudy a započali s hašením; nahlášeno bylo, že se v objektu nikdo nenachází.

Zasahující hasiči byli v průběhu hašení informováni, že v objektu je několik tlakových lahví – ty byly následně nalezeny, ochlazeny a vyneseny.

Několikahodinové hašení a dohašování probíhalo jak vodními proudy zvenku, tak zevnitř a z výškové techniky.

Požár hasiči lokalizovali v 5:06 a zlikvidovali v 9:29. Evakuovaným bylo poskytnuto přístřeší v hasičské zbrojnici. Nikdo nebyl zraněn.

V pondělí 6. března ve 3:19 hodin obdrželi policisté z obvodního oddělení Krásná Lípa informaci o požáru domu v Krásné Lípě.

Na místo ihned vyjela z obvodního oddělení dvoučlenná hlídka policistů. Na uvedenou adresu dorazili během několika minut, ještě před příjezdem hasičů.

V době příjezdu policistů na místo byla již téměř celá střecha domu zachvácena plameny. Od lidí, kteří stáli venku před hořícím domem se policisté dozvěděli, že v prvním patře zděné části domu se nachází ještě další dva lidé, muž a žena, kteří se nemohou z domu dostat.

Policisté se rozhodli urychleně konat, protože plameny se velice rychle přibližovaly se k místnosti, kde byli uvězněni muž se ženou. Tato místnost, se začala plnit zplodinami z hoření.

Hrozilo, že životy a zdraví obou osob v místnosti by mohly být bezprostředně ohroženy rychle se šířícími plameny a kouřem.

Policisté na nic nečekali, z kůlny domu rychle vynesli žebřík, který přistavili do patra a obě osoby se tak mohly dostat do bezpečí před přibližujícími se plameny a kouřem.

Svým včasným zásahem tak hlídka policistů zcela jistě zabránila ohrožení života a zdraví obou osob v hořícím domě. Být policistou není jen povoláním, ale především posláním. Tento případ je jedním z mnoha, kdy hlídka policistů pomohla a ochránila jiného,

uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Sdílet