Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nikdo z pěti lidí nebyl zraněn při požáru ubytovny v Houžné, škoda je 18 milionů korun

Při ranním požáru ubytovny v Houžné byl 15. dubna 2023 vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Zasahovali profesionální hasiči z Vimperka a Prachatic a jednotky SDH obcí Houžná, Volary, Horní Vltavice, Borová Lada a Lenora s celkem 13 vozy (2 automobilové žebříky, 9 cisteren a 2 dopravní automobily).

V domě bylo 5 osob, které vyšly samy. Prohlédli je zdravotníci ZZS, nikdo z nich nebyl zraněn. Bylo pro ně nalezeno náhradní ubytování. HZS Jihočeského kraje pro ně ze zásob sboru zajistil náhradní oblečení.

Z hořícího domu hasiči vynesli dvě propanbutanové láhve. Zároveň z okolí odtáhli několik osobních aut a čtyřkolku. Požár zničil ubytovnu v plném rozsahu. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil minutu před 7. hodinou ranní. Většina jednotek zásah ukončila, na požářišti jsou nyní pouze už jen některé jednotky SDH.

Policie ČR uzavřela pro kamióny blízkou křižovatku a odklonila jejich dopravu. Škoda na ubytovně je vyčíslena na 18 000 000 Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření. Vyšetřovatelé se na požářiště budou ještě vracet v následujících dnech.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet