Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze stanice ve Frýdku-Místku cvičili záchranu osob z lanové dráhy na Javorový vrch

V uplynulých dnech se lezecké skupiny všech tří směn z hasičské stanice ve Frýdku-Místku zapojily do výcviku v záchraně osob z lanové dráhy. Tentokrát hasiči využili lanovku z Oldřichovic na Javorový vrch.

Průběh všech výcviků zpestřilo pravé aprílové počasí, hasiči si tak kromě několika způsobů záchrany vyzkoušeli rovněž několik druhů počasí.

Simulovaná záchrana osob byla situována blíže k dolní stanici lanovky. Hasiči museli nejprve vyšplhat na nejbližší sloup nad sedačkou, ze které chtěli provádět záchranu a následně se po laně spustit přímo nad konkrétní osobu.

Tu představoval vždy jeden z členů lezecké skupiny – zasahující hasič jej bezpečně uvázal lanovou technikou a následně opatrně spustil až na zem.

Vybraní příslušníci HZS Moravskoslezského kraje jsou speciálně vybavováni a školeni pro provádění záchranných prací ve výšce a nad volnou hloubkou pomocí lanové techniky.

Tito hasiči-lezci jsou nasazováni v situacích, kdy je provedení záchrany nad rámec možností „běžné“ hasičské jednotky, například paraglidistů, končících svůj nepovedený let na vysokých stromech, či při záchraně jeřábníků se zdravotními komplikacemi.

Jsou dislokováni v lezeckých skupinách na každé centrální stanici, tedy v okresních městech. Hasiči-lezci lezeckého družstva, dislokovaného na stanici HZS MSK Ostrava-Poruba, jsou navíc vybaveni a připraveni pro záchranné práce pomocí lanové techniky a vrtulníku, mají tedy specializaci leteckého záchranáře.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet