Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Třebíči proběhl výcvik hasičů, pracovníků Krajské hygienické stanice kraje Vysočina a Biohazard týmu zdravotníků

Téměř tři hodiny trvající výcvik proběhl v pondělí 17. dubna 2023. Podle plánovaného scénáře se do ordinace praktického lékaře dostavil pacient, který se nedávno vrátil z exotické dovolené a trpí vysokými horečkami.

Praktický lékař po jeho vyšetření pojme podezření na vysoce nakažlivou nemoc a kontaktuje prostřednictvím krajského operačního střediska hasičů pracovníka Krajské hygienické stanice kraje Vysočina. Do ordinace kromě pracovníků hygieny zamíří také hasiči a Biohazard tým zdravotníků.

Výcvik prověřil komunikaci mezi jednotlivými složkami a postupy Biohazard týmu při mimořádné události s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc. Procvičovat tyto činnosti je velmi důležité, protože jakékoli pochybení při zásahu u vysoce nakažlivé nemoci může být fatální.

Hasiči i zdravotníci celý výcvik absolvovali v ochranných oblecích a filtračních maskách. Dekontaminačním stanovištěm musel projít každý, kdo přišel s nakaženým pacientem do styku.

Nakažený muž byl ve speciálním transportním izolačním prostředku naložen do sanitního vozu a fiktivně převezen do Fakultní nemocnice Bulovka, kde si jej převzali pracovníci Národního centra pro izolaci a léčbu vysoce nebezpečných nákaz.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet