Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch zničil rodinný dům v obci Suchohrdly na Znojemsku, jeden člověk zemřel

Destrukce rodinného domu po výbuchu v ulici Pod Skalou v obci Suchohrdly na Znojemsku byla nahlášena 19. dubna 2023 krátce po půl osmé večer. Po příjezdu jednotek bylo zřejmé, že výbuch zcela zničil přízemní rodinný dům.

Hasiči jedním vodním proudem likvidovali požár menšího rozsahu. Ze sutin vyprostili jednoho mrtvého muže.

Žádné informace nenasvědčovaly, že by se v objektu měly nacházet další osoby. Průzkum a prohledávání sutin však pro jistotu pokračovalo. Po 22. hodině byla přítomnost dalších zasypaných osob vyloučena.

Na místě zasahovaly 4 hasičské jednotky, které spolupracovaly s energetiky, plynaři, Policií ČR a záchrannou službou.

Příčina výbuchu a výše vzniklé škody jsou předmětem dalšího vyšetřování.

Zásah jsme na místě ukončili a místo předali Policii ČR ve 22.28 hodin.

20.04.2023

Na místě vedle hasičů a záchranářů hned od večerních hodin pracovali také policisté. Ve zcela zničeném domě zajišťovali stopy a zároveň získávali informace k události.

Na místě budou v průběhu dneška dále operovat také kriminalističtí technici a jimi přizvaní odborníci z různých oborů. Ti budou zjišťovat především příčinu ničivého výbuchu.

Kriminalisté budou také získávat další informace a zjišťovat, co události předcházelo. Na základě získaných poznatků pak stanoví vyšetřovací verze případu.

Pro jejich určení a další postup v případu budou důležité také výsledky z nařízené soudní pitvy. Ta by měla proběhnout v průběhu dnešního dne.

21.04.2023

Podle kriminalistů a vyjádření odborníků dospěli vyšetřovatelé ke zjištění, že výbuch způsobil unikající plyn. V domě bylo manipulováno s připojením ke spotřebičům. Dále zjišťujeme přesnou příčinu výbuchu. Zda jí bylo neodborné zacházení či jiný důvod.

por. Bohumil Malášek
Policie ČR
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet