Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští potápěči z Hradce Králové a Pardubic společně trénovali zásah v silně kontaminované vodě

Protože se můžou hasičští potápěči dostat do situací, kdy je zapotřebí provádět činnosti v silně kontaminované vodě (např. chemickými látkami), jsou vybaveni speciálními potápěčskými obleky Viking 1500 HDS a přilbou Kirby Morgan 77.

Přilbové potápění spočívá v tom, že potápěč je v tomto systému potápění zcela chráněn i v silně chemikáliemi znečištěných vodách.

Potápěčská přilba, která váží skoro 15 kilogramů, dokáže odolávat nebezpečným látkám stejně jako protichemický oblek Viking. Komunikaci a přenos dýchacího média mezi hladinou a potápěčem umožňuje odolná potápěčská komunikační hadice v délkách po padesáti metrech s možností vzájemného spojení.

HZS Královéhradeckého kraje je jedním z opěrných bodů nejen pro samotnou potápěčskou činnost Hasičského záchranného sboru ČR, ale i pro speciální činnost v přilbovém potápění. Stejně tak provádějí přilbové potápění hasičští potápěči HZS Pardubického kraje.

Přečtěte siHZS Královéhradeckého kraje má potápěče, zvládají i speciální činnosti v přilbovém potápění

Využívají přitom techniku dislokovanou na centrální stanici v Hradci Králové, proto absolvujeme společné pravidelné výcviky – jako tentokrát na lomu Leštinka.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet