Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení v zóně havarijního plánovaní jaderné elektrárny Dukovany prověřilo síly a prostředky všech tří dislokací Záchranného útvaru

Provedení dekontaminace osob a techniky v zóně havarijního plánování (ZHP) JE Dukovany, respektive na stanoveném dekontaminačním místě (DM) v obci Únanov, bylo jedním z hlavních cílů taktického cvičení, které proběhlo ve čtvrtek 20. dubna 2023 na parkovišti obce Únanov v Jihomoravském kra­ji.

Síly a prostředky Speciální záchranné roty (SZR) a jednotek Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu a z Jihlavy jsou předurčeny mimo jiné pro mimořádné události spojené s chemickými a radiačními haváriemi, a zároveň tak pro svou specifikaci tvoří na území České republiky opěrný bod pro takto orientované zásahy v oblastech JE Dukovany a JE Temelín.

Námět cvičení

Zvýšené hodnoty radioaktivního záření α a β, které byly naměřeny v perimetru 10 kilometrů od JE Dukovany, tak byly hlavním tématem námětu taktického cvičení ZÚ HZS ČR, které mělo prověřit nasazení SaP včetně dojezdových časů jednotek záchranného útvaru na místo mimořádné události.

Z obav možné vnitřní a povrchové kontaminace osob, techniky a venkovních prostranství zasedá krizový štáb Jihomoravského kraje (dále jen – KŠ JHM). Ten na základě doporučení orgánu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (dále jen – SÚJB) schvaluje a vyhlašuje provést evakuaci osob z pásma 0–10 km.

KŠ JHM vyhlašuje provést uzávěru silnic na předem stanovené hranici ve vzdálenosti 20 km od JE Dukovany a svolat opěrné body určené pro dekontaminaci osob a techniky, aby se zabránilo větší kontaminaci území ČR mimo ZHP JE Dukovany.

KŠ JHM požádá, HZS ČR o společné řešení mimořádné události spojené s mimořádnými opatřeními ke zdolání úniku radiace. Operační důstojník NOPIS MV-GŘ HZS ČR informuje ŘD a OS ZÚ HZS ČR, následně se vyhlašuje poplach předurčené jednotce ZÚ HZS ČR Jihlava.

Jednotka z Jihlavy vyjíždí na předem stanovené dekontaminační místo, kde rozvíjí kontejner dekontaminace techniky (KDT 09), kontejner dekontaminace osob (KDO) a připravuje se na dekontaminaci kontaminovaných osob a vozidel.

Rovněž jsou povolány další SaP ze ZÚ HZS ČR, konkrétně ze SZR a Záchranné roty Zbiroh, které na místo mimořádné události dopraví kontejner na radioaktivní odpad (KRAO), přenosné rámové (portálové) monitory gama záření a logistické zázemí.

Prostřednictvím takto zaměřeného taktického cvičení byl ověřen způsob a chronologický sled prováděných předpokládaných činností. Po aktivaci opěrného bodu ZÚ HZS ČR pro dekontaminaci techniky a osob byla provedena přeprava SaP do DM, kde byly jednotky seznámeny se situací na místě zásahu.

Po rekognoskaci terénu bylo na základě reálných skutečností provedeno rozmístění techniky, následně výstavba výše zmíněných kusů techniky a zahájení jejího provozu.

V průběhu TC byl zřízen štáb velitele zásahu (VZ) a vybudováno zázemí jak pro zasahující hasiče, tak kontaminované osoby. V rámci TC bylo prováděno krom dekontaminace osob a techniky také měření jejich kontaminace za pomoci přenosného rámového (portálového) monitoru gama záření.

Plánovaného TC, jehož obsah hasičům nebyl předem predikován, se zúčastnilo více než tři desítky osob ze všech tří dislokací ZÚ HZS ČR (Hlučín, Zbiroh, Jihlava).

Díky poskytnutému zázemí na parkovišti Únanov přilehlého ke koupališti Pohoda měli všichni zúčastnění v den konání k dispozici reálné místo k takto orientovanému tematickému cvičení, které prověřilo připravenost a akceschopnost všech zúčastněných jednotek ZÚ HZS ČR.

Díky precizní organizaci a nasazení všech zúčastněných se podařilo zprovoznit obě detekční i dekontaminační stanoviště, jejichž funkčnost byla po celkové výstavbě prakticky ověřena. Formou dohledu se cvičení zúčastnili rovněž i zástupci kraje Vysočina, Jihomoravského kraje a chemické laboratoře Tišnov.

Za Vysočinu se TC zúčastnil například člen stálé pracovní skupiny krizového štábu kraje plk. Ing. Jaroslav Bárta, vedoucí oddělení pracoviště prevence, OOB a KŘ a za kraj Jihomoravský pak paní plk. Mgr. Martina Koubová, vedoucí oddělení úseku prevence a CNP oddělení ochrany obyvatelstva a KŘ.

Záchranný útvar HZS ČR
Sdílet