Pátek 11. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru autovrakoviště v Kladně – Dubí byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu, dorazila více než stovka hasičů

Ve čtvrtek 27. dubna 2023 krátce před polednem přijala tísňová linka středočeských hasičů informaci o začínajícím požáru v kladenském kovošrotu, který se nachází v průmyslové zóně před vjezdem do města od Buštěhradu.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo jednotky z prvního stupně požárního poplachu. Ihned po příjezdu prvních hasičů bylo upřesněno, že jde o rozsáhlý požár, který zachvátil obrovskou hromadu autovraků, které jsou naskládány na ploše asi 80×20 metrů do výšky deseti metrů.

Vzhledem k rychlosti šíření požáru a nebezpečí přeskočení plamenů na drticí linku a přilehlou halu nechal velitel zásahu vyhlásit druhý poplachový stupeň a požádal o posily s velkými cisternami. Oheň nabíral neustále na síle a krátce před půl jednou byl vyhlášen třetí stupeň a po dalších dvaceti minutách nejvyšší, to znamená zvláštní stupeň požárního poplachu.

K události se tak sjelo přes dvacet profesionálních a dobrovolných jednotek s třiceti cisternami, jedním automobilovým žebříkem, několika speciálními hasicími kontejnery, protiplynovým automobilem se zásobou dýchací techniky a lahví se stlačeným vzduchem a dorazila i další dopravní a velitelská vozidla.

Na místě bylo přes sto dvacet hasičů. Pro jejich efektivnější nasazování a koordinaci prací byl zřízen štáb velitele zásahu, zároveň byl z kladenské centrální stanice povolán spojový vůz.

Na zdolání plamenů nasadili hasiči nejprve osm vodních C proudů, které postupně doplňovali o další. Ke zvýšení účinnosti hašení přispělo přidání pěnidla, na některých úsecích byla použita i těžká pěna.

Především na chlazení tlakových lahví byly uplatněny monitory. Kvůli velké potřebě vody bylo u jednoho z rybníků v nedalekém Buštěhradě zřízeno čerpací stanovitě, ze kterého byla voda dovážena kyvadlově. Obranými proudy byla ochlazována třídicí a dopravní linka i s přilehlou halou, které se tímto způsobem podařilo uchránit.

Přivolána byla také Chemická laboratoř středočeských hasičů z Kamenice, která po dojezdu objížděla vytipovaná místa v Kladně (např. Kročehlavy a Dubí) i v okolních obcích (Velké Přítočno, Dolany, Hostouň a Makotřasy) a kontrolovala kvalitu ovzduší.

Chemici však nikde nenaměřili zdraví škodlivé hodnoty, k čemuž přispělo i příznivé počasí, neboť foukal jen slabý vítr a dým z požářiště stoupal vzhůru. O situaci byl vyrozuměn primátor Kladna a místní rádio prostřednictvím vysílání informovalo občany o události s doporučením omezit větrání, a to i přesto, že žádné nebezpečí nehrozilo.

Po poradě štábu velitele zásahu bylo přes operační středisko generálního ředitelství požádáno o pomoc s velkokapacitními cisternami Titan a Taurus ze Záchranného útvaru HZS ČR ze základen ve Zbirohu a v Jihlavě. Na doplňování pohonných hmot vyjel v rámci mezikrajské spolupráce velkoobjemový tankovací kontejner s naftou a benzínem z centrální plzeňské stanice Košutka.

Pro zasahující hasiče zajistil přítomný zástupce firmy občerstvení i pití. Štáb velitele zásahu nechal povolat na stanice Kladno, Slaný a Stochov několik příslušníků z mezisměnového volna pro případ nočního střídání, protože zásah byl poměrně náročný. Současně se řešilo i zabezpečení dalších velkokapacitních cisteren z ostatních územních odborů HZS Středočeského kraje pro předpokládané pokračování zásahu v nočních hodinách a také zajištění dostatečného množství osvětlovacích balonů.

Během hašení došlo ke zranění dvou dobrovolných hasičů. Jeden si pohmoždil koleno, druhý kolaboval z přehřátí organismu. Oba byli převezeni na vyšetření do kladenské nemocnice; zraněný hasič byl propuštěn do domácího léčení, druhý se po ošetření vrátil na místo zásahu.

V 19.21 hodin byla operačnímu středisku ohlášena lokalizace požáru.

Vyšetřovatelé zatím nemohli na požářiště vstoupit, takže na objasnění příčiny vzniku požáru budou pracovat i v následujících dnech. Přímé škody byly vyčísleny na deset milionů korun, uchráněné hodnoty byly předběžně odhadnuty na dvě stě milionů.

Foto: HZS Středočeského kraje a Záchranný útvar
Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet