Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čarodějnice byly v roce 2023 klidné, lidé hojně hlásili pálení přes internet

Hasičům lidé v roce 2023 nahlásili téměř 7,5 tisíc pálení čarodějnic. U zhruba 200 z nich dohlíželi dobrovolní hasiči.

Hasiči po dobu konání oslav (v době od šesti hodin večer do šesti hodin ráno) vyjeli celkem ke 42 požárům, z toho jich přibližně 80% bylo v přírodním prostředí.

Zbytečně hasiči vyjeli více než 30krát, což je asi o třetinu více, než je denní průměr.

Počet požárů oproti minulým rokům nějak významně nevybočil z normálu, spíše byly oslavy čarodějnic z pohledu hasičů klidnější, než v letech minulých.

HZS ČR

Jihočeský kraj

Na jihu Čech nebyly žádné „čarodějnické“ zásahy; řada převážně dobrovolných jednotek asistovala při pálení čarodějnic ve svých obcích.

Jediným zásahem bylo zajištění podřezané májky v Pivkovicích. Zasahovali profesionální hasiči z Vodňan a výšková technika ze Strakonic. Hasiči sundávali májku spadlou na dráty telefonního vedení

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Hasiči v Jihomoravském kraji v noci zasahovali pouze u dvou událostí, které byly spojené s akcí pálení čarodejnic. Tím považujeme tuto noc za velmi klidnou a i co se týče nočních výjezdů na jiný typ událostí. Děkujeme, ale za ohlášené pálení, kterých bylo k 21. hodině přes 400.

HZS Jihomoravského kraje

Královéhradecký kraj

Poslední dubnový den a o filipojakubské noci zasahovali hasiči celkem u 18 událostí (30. 4. – 1. 5. 05:30), z toho bylo 8 požárů, 5 dopravních nehod a další technické pomoci.

V jednom případě evidujeme planý výjezd k ohlášenému hustému kouři, ze kterého bylo nakonec neohlášení pálení starého dřeva.

Přesto, že byl počet zaznamenaných požárů vyšší, ani jeden nebyl prokazatelně v přímé souvislosti s pálením velkých čarodějnických oh­ňů.

Většina z nich byla v přírodním prostředí nebo na volném prostranství, ovšem velmi často bývá v těchto případech na vině lidská nedbalost. Až na požár kůlny v obci Králíky nezpůsobily plameny žádnou škodu.

HZS Královéhradeckého kraje

Moravskoslezský kraj

Hasiči v Moravskoslezském kraji neřešili žádný požár spojený s pálením čarodějnic.

HZS Moravskoslezského kraje

Pardubický kraj

V uplynulé noci vyjely jednotky ke dvěma nahlášeným ohňům. První událost nahlásili z Dašic v ulici Křičenské ve 20:38. Tam se rozhodli, že při pálení ohňů si spálí i domovní odpad.

Na místo vyjely jednotky z Holic a Dašic, ty po příjezdu oheň uhasily. Ke druhé události vyjela jednotka z Pardubic ve 21:52. Jednalo se o dohořívající klestí a odpad. Na místě se již nikdo nenacházel.

Asistenci při pálení ohňů ohlásilo 45 jednotek sboru dobrovolných hasičů v kraji.

HZS Pardubického kraje

Praha

V souvislosti s pálením čarodějnic neevidují hasiči v Praze žádný případ.

HZS Praha

Středočeský kraj

Máme za sebou magickou noc, kdy lidé pálili čarodějné ohně a přivítali jaro. Každý rok bývá tato noc spojena s vyšším počtem výjezdů hasičů. Letos se však toto očekávání nenaplnilo a středočeští hasiči zažili jedny z klidnějších oslav filipojakubské no­ci.

Stejně jako v uplynulých letech hasiči apelovali na lidi, aby svá pálení zodpovědně nahlásili a hlídali. Tato prevence se vyplatila nejenom z hlediska počtu nahlášených spalování látek přírodního charakteru, ale také z důvodu nižšího počtu výjezdů a planých poplachů.

Od včerejší 18. do dnešní 7. hodiny vyjeli středočeští hasiči k 31 událostem a z toho k 11 požárům. Můžeme říct, že pouze pět z nich mělo souvislost přímo s pálením čarodějnic. V jednom případě došlo na Rakovnicku k popálení osoby při zapalování ohně.

V případě tří událostí vyjeli hasiči na Benešovsku, Kladensku a Praze-východ k nahlášenému požáru. U všech bylo důkladným průzkumem zjištěno, že jde o pálení ohně, který mají přítomné osoby pod kontrolou.

Dvakrát museli středočeští hasiči zasahovat u pálení ponechaného bez dozoru, které nebylo řádně uhašené a to dvakrát na Mladoboleslavsku.

Pět událostí bylo překlasifikováno na planý poplach. Tyto byly nejdříve nahlášené jako požár, ale po příjezdu jednotek na místo bylo zjištěno, že jde o pálení čarodějného ohně pod kontrolou přítomných osob.

HZS Středočeského kraje

Kraj Vysočina

Filipojakubská noc byla na Vysočině velmi klidná. Dohašovali jsme pouze jedno ohniště po pálení čarodějnic a třikrát jsme vyjeli k ohlášenému požáru, abychom po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o probíhající pálení.

HZS Kraje Vysočina

Sdílet