Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali u požáru unimobuněk v Brně v ulici Plotní, zemřelo osm lidí

Krátce před půl třetí ráno 4. května 2023 vyjely jednotky k nahlášenému požáru na ulici Plotní v Brně. První jednotka dorazila na místo za necelé 4 minuty od výjezdu ze základny. V té době byl již objekt složený z několika spojených unimobuněk celý v plamenech.

Hasiči nasadili proti ohni 4 vodní proudy a do půl hodiny měli požár pod kontrolou. V požářišti však postupně nalezli několik obětí.

Na místě zemřelo 8 osob, předběžně šlo o 6 mužů a 2 ženy. Podle předběžných výsledků ohledání lidé do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně.

Po vzniku požáru už ze silně zakouřeného prostoru nenašli cestu ven. Dle majitele byl včera odpoledne objekt prázdný, osoby bez domova ho využívaly k přespání,

uvedli policisté.

Krátce před 7. hodinou byl požár zlikvidován. Naše práce ale na místě pokračuje. Hasiči dále asistují našim i policejním vyšetřovatelům.

Příčina vzniku požáru zůstává v šetření, stejně jako vzniklé materiální škody. Ty se budou týkat především 4 vozidel, která stála poblíž objektu a byla požárem poškozena. Samotný objekt je určen k demolici.

Celkem se do zásahu do 14. hodiny zapojily jednotky ze 4 stanic HZS Jihomoravského kraje a 1 jednotka SDH. U zásahu tak pracovalo téměř 50 hasičů a nasazeno bylo 22 kusů techniky.

Případ s takto vysokým počtem zemřelých je v našem kraji ojedinělý. V říjnu 2020 jsme ale likvidovali jen o pár desítek metrů dál požár, který si vyžádal 4 lidské životy.

Přečtěte siPožár starého železničního vagónu v Brně má čtyři oběti, využívali ho bezdomovci
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet