Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Lužnické ulici v Táboře zasahovali hasiči u požáru v kójích na chodbě, čtyři osoby se nadýchaly zplodin hoření

Před čtvrtou hodinou ráno 10. května 2023 byl na operační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen požár uvnitř obytné budovy v Lužnické ulici v Táboře. Na místo vyslal operační důstojník profesionální a dobrovolnou jednotku hasičů z Tábora.

Po příjezdu průzkumem zjistili, že hoří uskladněný materiál v kójích chodbě v druhém podlaží čtyřpatrové budovy.

Hasiči ihned zahájili evakuaci obyvatel z bytů v zasaženém prostoru. 3 lidi zachránili výškovou technikou a po schodech bylo vyvedeno 7 obyvatel ve vyváděcích maskách.

Z patra pod místem požáru opustilo své byty 31 lidí před příjezdem a při příjezdu jednotek. Hasiči zachránili také 4 psy.

Celkem 4 osoby byly intoxikovány zplodinami hoření, hasiči je předali do péče ZZS. Hašení ztěžovaly těžké kovové dveře do jednotlivých kójí. Aby se hasiči dostali k ohnisku požáru, bylo nutné použít hydraulické nástroje.

Velitel zásahu vyžádal na místo evakuační autobus, který poskytl obyvatelům přístřeší na místě. Náhradní ubytování řeší Město Tábor.

Na místě zasahovalo celkem 16 hasičů, 4 cisternové stříkačky a automobilový žebřík. Požár byl zlikvidován v 5:20, příčina požáru je v šetření, stejně jako výše škody.

12.05.2023

Táborští policisté dne 10. května 2023 zadrželi sedmatřicetiletého muže z Táborska, který má mít na svědomí požár v domě v Lužnické ulici v Táboře.

O den později bylo policejním komisařem zahájeno usnesením jeho trestní stíhání pro přečin obecné ohrožení. Okolnosti požáru jsou nadále předmětem vyšetřování.

por. Bc. Lenka Pokorná
Policie ČR
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet