Čtvrtek 10. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Spytihněv se kvůli dešťům zřítila část dvoupatrového neobydleného domu, hrozí zřícení čelní stěny

Předpověď meteorologů se vyplnila a neustávající déšť zvedá hladiny řek a páchá na mnoha místech Zlínského kraje škody. Profesionální a dobrovolní hasiči se tak od půlnoci nezastavili a stále vyjíždějí k dalším hlášeným událostem, způsobených právě vydatným deštěm.

Od půlnoci nejvíce výjezdů evidujeme na Zlínsku, kde hasiči zasahovali u 15 událostí. Na Kroměřížsku vyjeli šest krát, na Uherskohradišťsku 11 krát a nejméně událostí je prozatím na Vsetínsku, kde hasiči odstraňovali na dvou místech popadané stromy a ve dvou případech odčerpávali vodu.

Činnosti hasičů převážně směřovaly a směřují k čerpání vody ze zatopených objektů, čištění kanalizačních vpustí na silnicích a k odstraňování popadaných stromů na komunikace.


Momentálně složitý zásah provádějí hasiči v obci Spytihněv, kde se zřítila část dvoupatrového neobydleného domu.

Silný a dlouhotrvající déšť promočil střešní krytinu a voda se dále dostala do horního patra domu. Nyní hrozí zřícení čelní stěny objektu na hlavní komunikaci a boční stěny, nacházející se v těsné blízkosti místní základní školy.

Žáci tak byli evakuováni do náhradní budovy, kde budou mít dnešní vyučování. Na místo bylo povoláno již šest jednotek hasičů a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Dále byl vyslán řídící důstojník územního odboru, který si převzal velení. Taktéž se dostavil statik.

Poškozený objekt byl odpojen od elektřiny a od přívodu plynu. Místo prohledali kynologové, kteří vyloučili přítomnost osob pod sutinami. Hasiči na místě provádějí odklízecí práce.

Velitel zásahu si na pomoc povolal i kolegy se speciální technikou ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín.

Zasahující jednotky v obci Spytihněv:

  • HS Otrokovice
  • CHS Uherské Hradiště
  • CHS Zlín
  • CHS Kroměříž
  • JSDHO Babice
  • JSDHO Spytihněv
Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet