Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Praze cvičili s velkokapacitními čerpadly, zúčastnilo se skoro 200 příslušníků a členů dobrovolných jednotek

Ve dnech 16. až 18. května 2023 proběhl v prostoru Oddechové louky v Komořanech pravidelný výcvik příslušníků Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy a členů jednotek sborů dobrovolných hasičů hl. m. Prahy předurčených pro plnění vybraných úkolů ochrany obyvatelstva.

Výcvik byl zaměřen především na oživení získaných dovedností stávajících obsluh a zaškolení nových obsluh speciální techniky pohotovostních zásob svěřených do ochraňování od SSHR ČR.

Především se jednalo o velkoobjemové čerpadlo MČS 400 Sigma (nasazeno ve variantě se sacím vedením) určené zejména pro odčerpávání povodňových lagun a velkokapacitní čerpadlo HFS Hydrosub 150 Somati nejčastěji využívané pro dálkovou dopravu vody, dále pak motorová kalová čerpadla PH 2400 a protipovodňové stěny WWC 120 a 140.

Týlové zabezpečení pro lektory i cvičící bylo zajištěno prostřednictvím kontejneru nouzového přežití.

Výcvikem, který vedli a organizovali lektoři z řad HZS hl. m. Prahy, a to jak z jednotek, tak z odboru ochrany obyvatelstva a krizového řízení, prošlo v různém rozsahu více než 149 příslušníků HZS hl. m. Prahy a 42 členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Praha Zbraslav, Radotín, Běchovice, Březiněves, Kolovraty, Řepy, Suchdol a Zličín.

S průběhem výcviku i využitelností techniky se dále seznámili i pozvaní hosté například starosta a místostarosta Městské části Praha 12 pan Ing. Vojtěch Kos, MBA a pan Milan Maruštík, ředitel Správy služeb hl. m. Prahy pan Mgr. Tomáš Stařecký, zástupci Magistrátu hl. m. Prahy, Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy či Městské policie hl. m. Prahy.

Za hladký průběh výcviku je nutno poděkovat celému organizačnímu týmu, všem cvičícím jednotkám, hostům, Městské polici hl. m. Prahy, která zabezpečila noční hlídání ustavené techniky a v neposlední řadě Povodí Vltavy s. p. a Městské části Praha 12 za poskytnutí vhodného prostoru.

mjr. Mgr. Michal Friedrich
Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy
vedoucí oddělení krizového řízení
Sdílet