Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V katastru obce Dobřeň na Mělnicku likvidovaly jednotky z druhého stupně požár lesa v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko

Ve středu 31. května 2023 dvě minuty po sedmnácté hodině přijala tísňová linka HZS Středočeského kraje oznámení o požáru v lese v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj, konkrétně v katastru obce Dobřeň na Mělnicku.

Operační důstojník k požáru vyslal jednotky z druhého poplachového stupně. Vzhledem k tomu, že se událost nacházela těsně u hranice s Libereckým krajem, vyžádal si v rámci mezikrajské pomoci také vyslání jejich jednotek.

Z důvodu snadnějšího nalezení požáru byl na místo povolán i dron mělnických hasičů, který nakonec nebyl zapotřebí, neboť se požár v hustém lese podařilo nalézt ještě před jeho příjezdem. Pro snadnější průjezd terénem vyjela na podvalníku z centrální hasičské stanice Mladá Boleslav čtyřkolka. Pro těžkou hasičskou techniku byl terén v místě požáru absolutně nepřístupný.

Následným průzkumem bylo zjištěno, že jde o požár hrabanky na ploše o přibližné rozloze jednoho hektaru. Hasiči museli natáhnout dopravní vedení dlouhé tři sta metrů, aby dostali vodu od cisteren až k požářišti.

Poté započali hasební zásah pomocí tří vodních C proudů. V době, kdy natahovali dopravní vedení, už část jednotek zahájila zásah ručními hasicími prostředky. V nedaleké obci Tubož, která ale leží na sousedním Českolipsku, bylo na rybníku Prameny Pšovky zřízeno čerpací stanoviště, kam jezdily cisterny doplňovat vodu.

V 19:22 hodin se podařilo dostat požár pod kontrolu a mohla být vyhlášena lokalizace. Hodinu poté byl požár zlikvidovaný a místo bylo předáno zástupci Lesů ČR. Všechny jednotky se postupně začaly vracet na své základny.

Po dobu zásahu byla centrální hasičská stanice Mělník zálohována dobrovolnou jednotkou Mělník Vehlovice, která byla v pohotovosti na své zbrojnici.

Požár se obešel bez zranění a beze škody. Podle územně příslušného vyšetřovatele z HZS Mladá Boleslav bylo příčinou vzniku požáru neprokázané zavinění cizí osoby.

Zasahující jednotky

HZS Středočeského kraje

  • Bělá pod Bezdězem, Mělník, Mladá Boleslav

JSDH Středočeského kraje

  • Liběchov, Mělník Vehlovice, Mšeno, Vysoká, Želízy
  • HZS Libereckého kraje
  • Doksy

JSDH Libereckého kraje

  • Doksy, Dubá, Tuhaň
Tomáš Bakalář
HZS Středočeského kraje
Sdílet