Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v rodinném domě v Horní Moštěnici na Přerovsku zdolaly tři jednotky, obyvatele zachránili policisté

K požáru rodinného domu v Horní Moštěnici na Přerovsku vyjely ve středu nad ránem tři jednotky hasičů. Událost byla oznámena na operační a informační středisko s tím, že hoří v prvním patře, za okny šlehají plameny a uvnitř by se měla nacházet jedna osoba.

Na místo byly ihned vyslány policejní hlídky, kdy jedna z nich tam dorazila během pár minut. Na místě se nacházel oznamovatel, který policistům sdělil, že se v domě zřejmě nachází starší muž. Hlídka nejprve volala, ale odezva nebyla žádná.

Na nic nečekali a snažili se vykopnout vstupní dveře, ty byly ale pevné a nepovolily. Po chvíli marného snažení museli nakonec rozbít okno v přízemí a tím se dostali do vnitřních prostor domu. Hlídka křičela, prohledala přízemí domu, ale nikdo se neozýval.

Zamířila proto do prvního patra domu, které již bylo silně zadýmené a viditelnost byla téměř nulová. Zakrátko policisté pohmatem seniora našli a společnými silami ho dostali do přízemí a ven z domu. Další osoby se v domě nenacházely.

Starý muž policistům řekl, že spal v přízemí a vzbudil ho dým. Proto se šel podívat do patra co se děje, přitom se ale nadýchal kouře, ztratil rovnováhu a zůstal ležet v pokoji, kde hořelo a kde ho také hlídka později našla,

uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Muž se nadýchal zplodin hoření, ihned mu proto hasiči poskytli kyslíkovou terapii a přivolali jsme zdravotnickou záchrannou službu, která si jej převzala do péče a transportovala jej do nemocnice.

Při průzkumu v silně zakouřeném objektu hasiči v dýchacích přístrojích vyloučili přítomnost dalších osob. Jednotky potvrdily požár vybavení jednoho pokoje a 1 C proudem jej lokalizovaly a zlikvidovaly. Budovu odvětraly přetlakovým ventilátorem a provedly rovněž závěrečnou kontrolu termokamerou.

Naši vyšetřovatelé jsou nyní na místě a zjišťují příčinu požáru. Škodu předběžně odhadli na sto tisíc korun.

Zasahovala profesionální jednotka ze stanice Přerov, SŽ Přerov a JSDH Přerov.

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet