Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči-lezci z celého Královéhradeckého kraje absolvovali náročný výcvik v průmyslových a přírodních terénech

Dva dny, během kterých se intenzivně pracovalo na osmi stanovištích s náročnými modelovými situacemi, jedna velká stanová humanitární základna a bezmála stovka příslušníků napříč celým HZS Královéhradec­kého kraje.

Máme za sebou celokrajskou odbornou přípravu hasičů se specializací pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou a dalších příslušníků, která se odehrála ve dnech 6. – 8. 6. 2023 v lokalitách v Náchodě a v Adršpašsko-teplických skalách v okolí Teplic nad Metují. V takovém rozsahu a podobě se uskutečnila vůbec poprvé.

Naším cílem bylo připravit modelové situace, které jsou sice náročné, ale odpovídají reálným scénářům a podmínkám, do kterých se můžeme během zásahu dostat.

Připravili jsme celkem 8 stanovišť v přírodních a průmyslových terénech, kde měl tým složený z hasičů – lezců a hasičů provést záchranu osob vždy pomocí lanové techniky. Navíc byl na každou disciplínu stanoven časový limit.

Důležitou součástí byla vždy zpětná vazba, kterou dostal tým od pozorovatelů z řad našich instruktorů,

popsal garant odborné přípravy kpt. Martin Špaček, který je zároveň hlavním krajským instruktorem pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou.

Připravené úkoly plnilo celkem 9 hasičských týmů ze všech územních odborů HZS Královéhradeckého kraje (v každém týmu byli 4 hasiči – lezci, 2 hasiči a 1 příslušník jako figurant), na provedení dohlíželi rozhodčí z hlediska odborného využití lanové techniky, ale také z hlediska takticko-strategického řízení zásahu.

Každý tým absolvoval denně čtyři fyzicky namáhavé disciplíny. Přitom mohli hasiči využívat jen předem připravené technické prostředky, často se pohybovali v nepřístupném terénu bez využití mobilní požární techniky.

Stanoviště v průmyslových terénech byla situována do objektu a okolí náchodské Tepny, další disciplíny plnily týmy kolem Teplic nad Metují a ve skalních městě na věži Járy Cimrmana, skalním masivu Společenské mrtvoly a pod rozhlednou Čáp. Detailní popis všech disciplín uvádíme níže.

Důležitou součástí odborné přípravy bylo také vybudování humanitární základny, která sloužila jako zázemí pro téměř stovku všech účastníků a organizátorů odborné přípravy. O výstavbu a provoz zázemí se postarali příslušníci oddělení a pracovišť ochrany obyvatelstva a krizového řízení krajského ředitelství a z jednotlivých územních odborů.

Zároveň si tak vyzkoušeli, jak by podobná základna fungovala v případně rozsáhlé mimořádné události. Zázemí vyrostlo v areálu koupaliště v Teplicích nad Metují, vybavení bylo řešeno ve spolupráci se Skladovacím a opravárenským zařízením HZS ČR. Velké poděkování za spolupráci při zajištění základny patří městu Teplice nad Metují, o pitný režim pak bylo postaráno díky místnímu dodavateli Natura.

Zadání disciplín – týmy se dozvěděly zadání vždy až na místě, každý tým si zvolil vlastní taktiku zásahu.

Průmyslové terény – Náchod, Tepna a okolí

Zřícené lešení
Stavební dělník se po zřícení stavebního lešení ocitl v druhém patře objektu. Přístup možný pouze zvenku – pomocí omezeného počtu dílů nastavovacího žebříku, k dispozici byl dále nahazovací set a prak. Úkolem bylo transportovat dělníka po ošetření z objektu v nosítkách.

Jímka
Dělník po pádu při údržbě podzemní jímky na vodu. Osoba nekomunikuje, pravděpodobně v bezvědomí. Na místě využívali hasiči i dýchací přístroje.

Světlík
Přímo v nejvyšším patře objektu Tepny v Náchodě je mladistvá osoba s podezřením na intoxikaci návykovými látkami. Chová se zmatečně a upadá do bezvědomí. Úkolem bylo transportovat osobu na střechu budovy, kde bude předána lékaři. Ztížený přístup, schodiště na střechu budovy se zřítilo.

Výtahová šachta
Pád osoby do výtahové šachty, podezření na zlomení nohy, transport v nosítkách pouze v horizontální poloze do nejvyššího patra, kde je osoba předána lékaři. Přístup k místu byl pouze z nejvyššího podlaží.

Přírodní terény – Adršpašsko-teplické skály

Věž Járy Cimrmana
Oznamovatel si všiml mávajícího horolezce na vrcholu skalní věže. Horolezec oznámil jméno věže. Na vrcholu se nachází jeden horolezec, bez zranění, ale pravděpodobně v šoku. Druhý horolezec, který slaňoval z vrcholu, si špatně založil slaňovací pomůcku a spadl i s lanem do komína. Neodpovídá na volání a chrčí. Obě osoby je potřeba zachránit.

Skalní masív Společenské mrtvoly
Oznamovatel našel batoh pod skálou, ze skalního komína se někdo ozývá. Zraněný si stěžuje na bolest v oblasti zad. Nikdo jiný se na místě nenachází, zraněný si nic nepamatuje – šel se projít a uklouzl.

Lesní požár pod rozhlednou Čáp
Úkolem bylo transport zraněného dobrovolného hasiče s podvrtnutým kotníkem. Celé družstvo se muselo přesunout na rozhlednu Čáp. Časový bonus byl udělen navíc za přesun materiálu k hašení (hadice B).

Paragliding
Pomocí aplikace záchranka přišlo oznámení, že dva paraglidisté havarovali během přistání v lesním terénu v katastru obce Teplice nad Metují a zůstali v asi 25 m výšce ve větvích stromů. Údajně bez zranění.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet