Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po tříleté odmlce bylo obnoveno tradiční setkání hasičských chemiků na Seči u Chrudimi

Po tříleté odmlce kvůli pandemii Covid-19 jsme obnovili tradici hasičských chemiků. Celkově již po osmnácté se sešla více než stovka profesionálních hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje opět na Seči u Chrudimi, kde se konalo proškolení hasičů chemiků.

Instrukčně metodické zaměstnání se konalo ve dvou turnusech a účastnili se ho technici chemické a technické služby ze všech územních odborů HZS Pardubického kraje a technici ze všech územních odborů HZS Královéhradec­kého kraje.

Zaměstnání se uskutečnilo za spolupráce HZS hl. města Prahy, Státního ústavu radiační ochrany, MV – GŘ HZS ČR Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, Střední průmyslové školy chemické Pardubice, Celní správy ČR, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost – Regionální centrum Hradec Králové a Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

V letošním roce se chemici seznámili s problematikou drogové kriminality a možnými riziky při provádění zásahu v ilegálních varnách a pěstírnách omamných a psychotropních látek, včetně rozboru typové činnosti složek IZS při společném zásahu v případě nálezu nelegální drogové laboratoře.

Dále byly na programu radioaktivní látky a radionuklidové zdroje, monitorování radiační situace, radiační ochrana a hodnocení rizika. Zajímavá přednáška byla také na téma zásah při mimořádných událostech spojených s rizikem úniku zemního plynu.

V praktické části si chemici procvičili postupy potřebné při identifikaci nebezpečných látek, detekci průmyslových a bojových chemických látek a odběry plynných vzorků. Na programu byly ukázky nebezpečných reakcí chemických látek (samozápalné látky, možnosti výbuchu, kyseliny, zásady apod.) a jejich působení na biologický materiál.

Ve spolupráci s kolegy s Institutu ochrany obyvatelstva hasiči procvičili postupy při události s výskytem zdrojů ionizujícího záření a seznámili se s vybavením technického automobilu.

Do programu byly zakomponovány také praktické ukázky s vybavením Biohazard týmu Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje, údržba a kontroly dýchací techniky a osobních ochranných prostředků.

Za velikou podporu děkujeme:

  • Dekonta a.s.
  • Happy End CZ a.s.
  • GES CZ s.r.o.
  • Dräger Safety s.r.o.
  • Holík International s.r.o.

Bez podpory partnerů a sponzorů by se zaměstnání neuskutečnilo v takové míře a s takovým ohlasem od účastníků.

kpt. Mgr. Jakub Stryka
HZS Pardubického kraje
Sdílet