Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sbor dobrovolných hasičů Kněževes oslavil 130 let od založení, k vidění byly i historické uniformy

Sbor dobrovolných hasičů v Kněževsi v sobotu 17. června 2023 oslavil významné výročí, a to již 130 let od jeho založení. Členové sboru připravili celodenní program pro děti i dospělé, který zakončili velkolepým ohňostrojem.

Dopoledne patřilo dětem a jejich rodičům, kteří společně překonávali různé překážky, například přeběhnout kladinu, překonat překážkový běh v kolečku nebo zachránit plyšové hračky, které uvízly na horolezecké stěně. Děti soutěžily o nejlepší výkony a právě ty byly nakonec oceněny hodnotnými cenami od Letiště Praha a Pop Airport.

Odpoledne proběhlo slavnostní zahájení oslav a to spanilým příjezdem celého sboru. Členové sboru v čele s velitelem Václavem Čefelínem přijeli na zahájení v různých dobových uniformách a na starých dvou i čtyřkolých strojích, které už běžně nejsou k vidění.

Starosta sboru Petr Wagner všechny přivítal a vzpomněl na ty, kteří stáli u založení sboru dobrovolných hasičů v Kněževsi a i ty, kteří dále pokračovali v jejich stopách a podařilo se jim sbor udržet.

Právě tito lidé nám jsou v mnohém velkou inspirací, protože věnovali svůj čas něčemu, v čem viděli smysl a věřím, že se jim to stejně jako nám vracelo přátelstvím, společnými zážitky a také oceněním od ostatních už jen tím, že obec společně ztmelovali,

řekl starosta Wagner.

Následně požehnal hasičské zbrojnici a novému hasičskému autu Tatra 815 jáhen pan Svoboda. Starosta obce Stanislav Ketter také poděkoval všem, kteří přišli. Na zahájení vystoupily děti z pěveckého sboru základní školy Středokluky pod taktovkou paní učitelky Doležalové a tanečního kroužku Kněževáček pod vedením Lucie Vomáčkové.

Přečtěte siObec Kněževes slavnostně otevřela novou požární zbrojnici, má věž na sušení hadic i lezeckou stěnu

Během celého dne byla otevřena výstava historické i moderní techniky, obleků i nářadí. Zástupci spřátelených sborů z okolí pomohli sboru rozšířit výstavu o techniku, se kterou přijeli.

Návštěvníci tak mohli například vidět vůz CAS 25 Škoda alias Máňa, která byla součástí Sboru dobrovolných hasičů Kněževes ještě do minulého roku nebo funkční koňskou čtyřkolovou ruční stříkačku.

Na večerní letní zábavě hrála oblíbená kapela Retro Band a po celý den bylo k dispozici bohaté občerstvení. K prodeji byly i upomínkové předměty k výročí 130 let – skleněný půllitr se znakem sboru, pivní speciál Výjezdová jedenáctka, kterou uvařil Pivovar Únětice a Hasičské noviny. Slavnosti zakončil velkolepým ohňostroj.

Počasí hasičům tentokrát nepřálo, ale i přesto přišlo mnoho lidí.

Kristýna Wagnerová
SDH Kněževes
Sdílet