Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Volarech proběhlo slavnostní podepsání Dohody o příhraniční pomoci a o spolupráci v rámci požární ochrany

Ve čtvrtek 15. června 2023 proběhlo ve společenském sále Městského úřadu Volary slavnostní podepsání Dohody o příhraniční pomoci a o spolupráci v rámci požární ochrany mezi Jihočeským krajem, Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje, okresem Freyung-Grafenau a obcemi Strážný, Stožec, Lenora, Horní Vltavice a Volary na české straně a obcemi Haidmühle, Mauth a Philippsreut na straně německé.

Nově vzniklá smlouva navazuje na spolupráci, která mezi vyjmenovanými obcemi, okresy, krajem a sbory přes státní hranici již dlouhodobě funguje.

Myšlenka podepsat smlouvu o spolupráci mezi obcemi a hasičskými jednotkami v příhraniční oblasti Bavorska a Jižních Čech se poprvé objevila v roce 2016 na prvních setkáních k přípravě mezinárodního cvičení Austrian Bavarian Czech Forest Fire Drill.

Cvičení se uskutečnilo v roce 2017 na území Horního Rakouska, Bavorska a Jižních Čech. Cvičení bylo velice úspěšné a kladně hodnocené, a proto se myšlenka další práce v oblasti možné smlouvy dále rozvíjela i v roce následujícím.

Prvotní iniciativu prokázali kolegové z Bavorska, na základě jejichž aktivity byla vytvořena pracovní skupina. Ta navázala na mezinárodní dohody a rozvinula německo-českou spolupráci i na mimořádné události menšího rozsahu s možností rychlého a efektivního využití hasičských jednotek v oblasti příhraničí Bavorska a Jižních Čech. Podpisem smlouvy mezi českými a německými partnery byl tento projekt definitivně stvrzen.

Smlouvu podepsali za Jihočeský kraj náměstek hejtmana Pavel Hroch, ředitel HZS Jihočeského kraje Martin Sviták, za okres Freyung-Grafenau okresní rada Sebastian Gruber, za okresní požární inspekci Freyung-Grafenau okresní požární rada Norbert Süß a pět českých a tři němečtí starostové zúčastněných obcí.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet