Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitel jednotky a sboru v Osicích oslavil kulatiny, výjezd k požáru pro něj byl překvapením

V pátek 9. června 2023 oslavil dlouholetý velitel sboru i jednotky v Osicích Ladislav Dušek krásné 60. narozeniny.

Akci začala od února připravovat manželka s dcerou Hanou a členy sboru a jednotky SDH obce Osice. Přidali se i bývalí hasiči s ČKD Motory H. Králové. Netušili, že to bude v den oslavy tak těžké.

Vše bylo naplánováno bez vědomí velitele, který tak netušil, že se na něho něco chystá. Všechno bylo perfektně připravené – ve vedlejší obci Staré Ždánice se otvírala nová hasičská zbrojnice kterou chtěl vidět a slíbil svou účast.

Ale – vše začalo jinak, Ladislav měl noční směnu. Původně nechtěl ani vstát, ale nakonec vstal, když to slíbil… Přijel do zbrojnice, kde čekali další členové. Ladislav připravil historický prapor s sebou a že odchází, že je po noční a jde spát. Další problém nastal: jak ho rychle nacpat do auta, aby si to nerozmyslel.

Po prohlídce a žehnání zbrojnice bylo posezení. Prostě nevědomky nám do toho celý den házel vidle. Blížila se hodina H a on opět začal mluvit o tom, že pojede domů a že třeba půjde pěšky.

V tom zvonil telefon – volal KOPIS z Hradce Králové, že v Osicích za hasičárnou hoří, jestli na to jednotka může vyjet, i když je odhlášená z výjezdu.

Velitel bez mrknutí oka zavelel: „Jednotka Osice výjezd“. A ve vycházkové uniformě sedl dozadu do cisterny a vyjel. Bylo mu divné, že když se blížili po silnici k obci, nebyl vidět kouř, i když ze silnice je vidět na hasičárnu i dílnu za ní.

Až když vyjížděli v obci do kopce, všiml si své přilby a kabátu, pak mu teprve došlo, že se na něho něco chystá. Když dojeli na místo, už bylo vše jasné: viděl kamarády hasiče ze sboru a jednotky. Uhasil si co mu zapálili a přesunuli se před hasičárnu.

Před zbrojnicí bylo další překvapení: bývalí kolegové, hasiči z HZSP ČKD Motory H. Králové. To Láďovi vyjely i slzičky do očí. Byl strašně překvapený a dojatý. Všichni se potom přesunuli do zbrojnice kde bylo přichystáno občerstvení. A tak to dobře dopadlo.

Láďo všechno nejlepší hodně zdravý a sil do další práce.

Srdečným přáním
Kamarádi z HZSP ČKD a členové jednotky a sboru Osice

Ladislav Dušek

Za svůj život má za sebou bohatou hasičskou historii. Do bližšího kontaktu s hasiči se dostal v dětství – jeho otec pracoval na stanici závodního požárního útvaru Východočeské papírny PACO Lanškroun.

V roce 1973 poznal mladé požárníky, které vedl jeho otec Ladislav Dušek st. Posléze pracoval i jako dorostenec.

Při dosažení 18 let, v roce 1978, byl začleněn do dospělých v SPO Dolní Třešňovec – Lanškroun. Po vojenské základní službě 1984 zastával funkci zástupce vedoucího mládeže.

V roce 1988 se přestěhoval s rodinou do obce Osice, kde se zapojil do dění hasičů a od tohoto roku pracoval jako vedoucí mládeže, pracoval v Okresní Radě Mládeže v Hradci Králové do roku 2003. I když předal funkci vedoucího mládeže, nikdy s nimi nepřestal pracovat.

V roce 1991 absolvoval kurz velitele, stal se na 2 roky velitelem sboru po té se stal na další 2 roky starostou sboru. V roce 1993 starosta obce zřídil jednotku SDH obce Osice a Ladislav Dušek byl jmenován velitelem jednotky, velitelem jednotky pracoval do roku 2005 od tohoto roku zastával funkci velitele družstva.

Od roku 2010 opět zastává funkci velitele sboru i jednotky. V tomto roce se stal velitelem okrsku č. 11.a členem Okresní Rady Velitelů v Hradec Králové.

Od prosince 1993 se stal jeho koníček koněm nastoupil k Závodnímu požárnímu útvaru ČKD Hradec Králové jako hasič 1994 absolvoval základní kurz hasiče ve Frýdku – Místku. Zastával funkci starší hasič. Strojník , Velitel družstva a získanými zkušeností i velitelem čety.

V roce 2003 byla jednotka HZS podniku ČKD Motory a.s. zrušena nastoupil k jednotce elektrárny Opatovice nad Labem do funkci strojník – garáž mistr, po třech letech byl zařazen jako velitel směny, ale v roce 2013 k 50. na­rozeninám byla opět jednotka zrušena, a tím to byla Ladislava Duška kariéra profesionálního hasiče ukončena.

Ale Laďa nezanevřel na hasiče pracuje dál v SDH Osice .Jsme rádi že máme tak dobrého velitele. Pomáhá mladým hasičům jak jednotky tak i sboru.

V roce:

  • 1979 – vzorný požárník III. stupně
  • 1980 – vzorný strojník
  • 1984 – vzorný požárník II. stupně
  • 1985 – minimum vedoucího mládeže
  • 1992, 2014 – Čestné uznáni Okresního sdružení
  • 1993 – medaile Za Příkladnou Práci
  • 1995 – Vedoucí mládeže III. stupně
  • 2011 – medaile Za Zásluhy
  • 2013, 2020 – Čestné uznání Krajského sdružení
  • 2015 – medaile Za zásluhy o výchovu
  • 2016 – medaile sv. Floriána
  • 2017 – medaile Za péči o hasičskou historii
  • 2018 – Čestné uznání SH ČMS
  • 2018 – medaile Za aktivní práci v jednotce SDH obce III. stupně
  • 2020 – medaile Za aktivní práci v jednotce SDH II. stupně
  • 2021 – medaile Zlatý záslužní kříž sv. Floriána
  • 2022 – medaile Za práci s mládeží
  • 2023 – medaile Za Mimořádné Zásluhy
Sdílet