Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prezentace techniky a schopností HZS ČR proběhla na letišti ve Vyškově na akci RadTech 2023

Ve dnech 17. – 18. 5. 2023 proběhla na letišti ve Vyškově mezinárodní akce RadTech 2023, s cílem prezentovat současné nejmodernější možnosti monitorování radiační situace a zároveň ukázat vybavení a připravenost integrovaného záchranného systému ČR pro tento typ událostí.

Akce byla pořádána společností NUVIA a.s. zabývající se vývojem a výrobou zařízení pro radiační měření a monitoring (reportáž z této akce včetně videa lze nalézt na webu www.nuviatech-instruments.com).

Oficiální záštitu nad celou akcí pak převzala rektorka Univerzity obrany brig. Gen. Prof. RNDr. Zuzana Kročová, Ph.D. a generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.

Na letišti ve Vyškově se setkala řada odborníků, výzkumníků a vývojářů ze soukromého sektoru, dále odborníci a uživatelé speciálního vybavení z řad Hasičského záchranného sboru ČR, Armády ČR a Státního ústavu radiační ochrany a v neposlední řadě spoustu návštěvníků z řad odborné veřejnosti od nás i ze zahraničí.

První den byl ve znamení příprav a nácviku dynamických ukázek a také sběru dat z měření radiační situace. Hlavní program byl potom druhý den akce, která začala úvodními prezentacemi a představením jednotlivých prezentujících na půdě Univerzity obrany v kasárnách Vyškov – Dědice.

Poté se všichni přesunuli na civilní letiště do Vyškova, kde následoval hlavní bod programu – praktické ukázky letecké, mobilní a stacionární techniky pro monitorování radiační situace se zaměřením na praktické ukázky lokalizace zdroje ionizujícího záření v terénu a jeho následné bezpečné zajištění.

Celá akce byla zahájena příletem armádního vrtulníku, na jehož palubu byl naložen speciální monitorovací systém AIRIS armády ČR, který obsahuje i gama spektrometr a byl vyvinut pořadatelskou firmou NUVIA a.s.

Následovala prezentace nejnovějších bezpilotních prostředků pro letecký průzkum, které sice kvůli větru nemohly vzlétnout, ale o to lépe si je mohli návštěvníci zblízka prohlédnout.

Pak přišel na řadu mobilní pozemní průzkum k dopřesnění a lokalizaci dvou skutečných zdrojů ionizujícího záření, ukrytých na letištní ploše. Zde se po prezentaci AČR se svým lehkým obrněným vozidlem S-LOV CBRN a speciálního monitorovacího vozidla MORA VAN Státního ústavu radiační ochrany dostalo i na hasiče.

Nejprve příslušníci z chemické laboratoře HZS Jihomoravského kraje provedli pomocí svého vozidla TACH – D lokalizaci a identifikace zdroje, následně na místo vyjeli příslušníci z chemické laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva s vozidlem TACH – P, kterým je možné bezpečně převážet zdroje ionizujícího záření, kteří za použití ochranných prostředků a manipulátoru provedli zajištění a odvoz nalezeného zdroje radiace.

Poté se všichni účastníci přesunuli k portálovým monitorům gama zření, které zde rozvinul HZS Jihomoravského kraje. Tyto detektory byly vyvinuty společností NUVIA a.s. ve spolupráci s Institutem ochrany obyvatelstva a jsou primárně připraveny např. pro případ nehody v jaderné elektrárně s následným únikem radiace, kde by sloužili ke třídění kontaminovaných osob a techniky.

Pro praktickou ukázku bylo připraveno několik figurantů a ti jež byli označeni jako kontaminovaní se odebrali na místo dekontaminace, které zde bylo pro osoby a techniku prezentováno Záchranným útvarem HZS ČR.

Na závěr se účastníci akce přesunuli opět do kasáren Dědice, kde proběhla odborná konference a hlavně prezentace naměřených hodnot získaných jednotlivými systémy s cílem porovnat dosažené výsledky a přítomným vývojářům ze společnosti NUVIA a.s. dát zpětnou vazbu a podměty pro další zlepšování jejich produktů.

Sdílet