Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili s armádou na vodní nádrží Rozkoš: výsadkáři skákali do vody, kolegové z dalších složek je pak zachraňovali

Na dvě stovky výsadkářů ze 43. výsadkového pluku Armády ČR zachraňovali 20. června 2023 při společném cvičení na vodní nádrži Rozkoš profesionální a dobrovolní hasiči, vodní záchranná služba a Policie ČR.

Složky IZS využily výcvik armádních výsadkářů, kteří trénovali seskoky padákem do vody a navázaly na něj se cvičením záchrany většího počtu tonoucích osob z vodní hladiny. Jako figuranti posloužili právě vojáci s padáky.

Hasiči, policisté a záchranáři měli za úkol vždy vyhledat osobu na vodě, vytáhnout ji bezpečně do člunu a provést transport na bezpečné místo. Najednou zachraňovali 32 výsadkářů, celkem provedlo za den seskok asi 200 příslušní­ků AČR.

Cvičení se zúčastnilo asi 60 zasahujících z profesionálních a dobrovolných jednotek požární ochrany HZS Hradec Králové, Trutnov, Dobruška, Velké Poříčí, Rychnov nad Kněžnou, Broumov, Jaroměř, Jičín, Dvůr Králové nad Labem a JSDH Velká Jesenice, Jaroměř, Česká Skalice, Nové Město nad Metují, Policie ČR a Vodní záchranná služba – Český červený kříž.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet