Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Detektor GasAlertMicroClip značky Honeywell určený pro detekci čtyř plynů je nejvhodnější pro jednotky dobrovolných hasičů

GasAlertMicroClip je aktuálně dodáván ve verzích XL a X3. Jejich výhradním distributorem pro Českou republiku je firma GES CZ z Pardubic.

Přečtěte siFirma GES CZ je největším dodavatelem detektorů plynů pro Hasičský záchranný sbor, poradí i dobrovolným jednotkám

Obě verze detektorů spolehlivě monitorují až čtyři plynová rizika současně. Oba modely se jednoduše ovládají pouze jedním tlačítkem, obsluha je velice jednoduchá. K dispozici je přehledný návod k použití v českém jazyce.

Detektory GasAlertMicroClip v sobě uchovávají všechny kvality svých předchůdců a současně přinášejí několik důležitých změn – jako je vylepšená baterie s prodlouženou dobou provozu a nové senzory.

Stále však zůstává osvědčená indikace funkčního stavu detektoru tzv. „zeleným světlem života“, které hasičům poskytuje vizuální kontrolu, že je detektor plynů v provozu, plně funkční a kalibrovaný.

Detektor může být osazen jedním, dvěma, třemi nebo čtyřmi senzory. Detekovat umí hladinu kyslíku (O2), oxidu uhelnatého (CO), sirovodíku (H2S) a dolní mez výbušnosti (LEL = DMV). K dostání jsou všechny kombinace, vždy záleží na preferencích hasičů.

U verze X3 je využit vylepšený druh senzoru O2 s životností minimálně 5 let, u verze XL je životnost cca. 30 měsíců. Zbylá čidla vydrží pět a více let.

Dobře čitelný displej zobrazuje aktuální hodnoty koncentrace cílových plynů. Má tři druhy výrazných alarmů: vizuální, vibrační a zvukový. Při zapnutí detektor provádí autotesty senzorů, baterie, elektroniky i alarmů.

Detektor má ve své třídě výjimečné krytí IP 66/68 (odolnost proti prachu a vodě), vybaven je masivním ocelovým úchytem – klipsnou pro uchycení na oděv nebo opasek.

Vnitřní paměť detektoru uchovává všechna data spojená s provozem přístroje. V případě mimořádné události to umožní její zdokumentování pro potřeby vyšetření a objasnění dané události.

Rozměry detektorů XL a X3 jsou stejné: 11,3 × 6,0 × 3¬,2 centimetru. Váha se liší jen nepatrně, zatímco XL váží 190 gramů, verze X3 jen 179 gramů. Provozní teplota je stanovena od –20 až do +50 °C.

U detektoru plynů je samozřejmostí ATEX do zóny 0 – (Prostor ve kterém je výbušná plynná atmosféra přítomna trvale, po dlouhé časové období nebo často)

K detektorům GasAlertMicroClip je dostupné také příslušenství: do náročných podmínek se může hodit ochranné pouzdro, pro odběr vzorků z uzavřených prostor se dodává ruční odběrová sonda.

Jednotkám, které nákup detektorů zvažují – využít lze jednoduše krajské nebo jiné dotace (viz inspirace v rubrice Hasičina) – zástupci firmy GES CZ s.r.o. rádi poradí s výběrem toho správného detektoru na telefonním čísle +420 466 655 4­88 nebo e-mailu ges13@gasmonitors.cz.

Informacemi o detektorech také překypuje web www.gasmonitors.cz.

Firma GES CZ jako výhradní distributor provádí kalibrace a poskytuje na všechny typy dodávaných přenosných detektorů značky Honeywell záruční i pozáruční servis, včetně proškolení uživatelů dle návodu k obsluze.

advertorial
www.gasmonitors.cz
Sdílet