Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva požáry lesů likvidovali hasiči u Městečka Trnávky, při prvním nalezli opuštěný osobní automobil

Hned dva lesní požáry likvidovaly jednotky požární ochrany v Městečku Trnávka ve středu 28. června v odpoledních hodinách.

V prvním případě hořel les v Městečku Trnávka u Holubí studánky na rozloze asi 50×60 m. Zde zasahovaly jednotky z Chornice a Městečka Trnávky.

Jednalo se o dva roky starý porost smrčku a modřínu a uprostřed porostu stalo terénní auto bez registrační značky najeté na pařezu s proraženou vanou.

Pod autem ohořelý porost a ve směru větru od auta shořela plocha. Příčiny vzniku obou požárů jsou stále vyšetřovány,

říká vyšetřovatelka por. Ing. Lenka Hauk z Hasičské stanice Svitavy.


Druhý požár lesa u Mezihoří o rozloze zhruba 50×30 m. Na místě zasahovaly jednotky – profesionální z Moravské Třebové a dobrovolné ze Starého Města, Dlouhé Loučky, Chornice, Vranové Lhoty, Jevíčka a Rozstání.

Jednalo se asi o 40 vzrostlých smrků. Zásah byl náročný, hořelo ve velmi těžko přístupném terénu a v příkrém kopci. Dle slov vyšetřovatelky hasičů, která se zabývá příčinou vzniku požáru, zde hořelo již v pondělí. Zřízena byla kyvadlová doprava vody. Nejednalo se o plamenné hoření, hasiči museli ohniska požáru prolévat vodou a kontrolovali je termokamerou.

U prvního požáru je škoda předběžně vyčíslena na 10 tisíc korun. Uchráněn byl majetek ve výši 500 tisíc korun. Další požár je se škodou 80 tisíc korun. Uchráněn je okolní porost v hodnotě 2 miliony korun,

uzavírá Lenka Hauk.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet