Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Vsetínsku hasiči dvakrát pomáhali zdravotníkům se snesením pacienta z nepřístupné­ho terénu

Ve středu 28. června 2023 jsme řešili dvě velice podobné události na Vsetínsku. Jednalo se o pomoc záchranné službě se snesením pacienta z nepřístupného terénu. Obě události měly šťastný konec a klíčovou roli v nich sehrály jednotky sboru dobrovolných hasičů.

První událost byla ohlášena po deváté hodině v katastrálním území obce Velké Karlovice. Jednalo se o úraz turistky. Na místo byli vysláni místní dobrovolní hasiči a dále pak jednotka z Karolinky včetně čtyřkolky.

Tato technika se nakonec jako jediná dostala až ke zraněné ženě. Vzhledem k extrémně kopcovitému terénu musela být po ošetření záchranáři několik set metrů do sanitního vozu bezpečně transportována ručně, bez použití nosítek v přívěsném vozíku.


Druhou podobnou událost jsme řešili po jedné hodině u obce Ratiboř. Zde se jednalo o zraněného cyklistu. Na místo operační důstojník vyslal profesionály ze stanice Vsetín a dále pak dobrovolné jednotky z Hošťálkové a Jablůnky, včetně dvou čtyřkolek.

Toto rozhodnutí mělo zásadní vliv na rychlost pomoci, neboť cesta k místu byla zatarasena popadanými stromy a jako jediní se až ke zraněnému dostali právě dobrovolní hasiči z Hošťálkové, kteří zvolili jinou trasu. Cyklista byl po ošetření transportován k vozidlu záchranné služby, kde jim byl předán do péče.

Foto: JSDH Hošťálková a JSDH Jablůnka
Adam Fuksa
HZS Zlínského kraje
Sdílet