Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči mění podmínky připojení elektrické požární signalizace prostřednictvím zařízení dálkového přenosu na pult centralizované ochrany

V reakci na potřebu sjednocení systému připojování objektů na pult centralizované ochrany (PCO) u Hasičského záchranného sboru ČR a otevření trhu došlo ke změně v této oblasti. Zatímco doposud byl rozdílný přístup jednotlivých HZS krajů k provozování PCO, jak z hlediska vlastnictví vyhodnocovací části PCO, tak zajištění připojení a provozu PCO, nový postup nastavuje pravidla jednotně.

Generální ředitel HZS České republiky za tímto účelem vydal 13. června 2023 pokyn, kterým se stanoví podmínky pro připojení elektrické požární signalizace prostřednictvím zařízení dálkového přenosu na pult centralizované ochrany umístěný na krajském operačním a informačním středisku hasičského záchranného sboru kraje.

Přečtěte siHZS ČR připravuje změnu provozování pultů centralizované ochrany, vlastníky vyhodnocovacích částí budou HZS krajů

Na žádost provozovatele elektrické požární signalizace (EPS) hasičský záchranný sbor kraje může připojit EPS prostřednictvím zařízení dálkového přenosu na pult centralizované ochrany umístěný na krajském operačním a informačním středisku HZS kraje, a to po splnění podmínek pro toto připojení, na základě uzavřené smlouvy nebo zápisu o připojení EPS na PCO HZS kraje a předloženého požárně bezpečnostního řešení.

Na PCO HZS kraje se nepřipojují objekty vybavené zařízením autonomní detekce a signalizace požáru a lokální detekce požáru.

Funkční vlastnosti a spolehlivost EPS ověřuje územně příslušný HZS kraje v rámci ověřovacího provozu. V případě úspěšného ověřovacího provozu je podepsán akceptační protokol (viz příloha č. 1 tohoto pokynu) mezi provozovatelem EPS a příslušným HZS kraje a EPS je připojena na PCO HZS kraje v režimu „trvalého provozu“ dle uzavřené smlouvy o připojení EPS.

HZS kraje pro každý objekt střežený EPS připojenou na PCO HZS kraje identifikuje:

  1. jednotky požární ochrany, které mají zasahovat dle požárního poplachového plánu kraje na signál „VŠEOBECNÝ POPLACH“ z připojené EPS (tzv. objektový poplachový plán) a
  2. typ zámku a univerzálního klíče klíčového trezoru požární ochrany a dalších doplňujících zařízení, včetně počtu univerzálních klíčů, odpovídající zpravidla počtu předurčených jednotek PO podle písmene a). U EPS připojovaných k PCO HZS kraje po účinnosti tohoto pokynu musí být dodržena jednotnost univerzálních klíčů v rámci území HZS kraje.

Stávající připojení EPS provedené podle Pokynu generálního ředitele HZS ČR č. 40/2018, kterým se stanoví technické podmínky pro připojení elektrické požární signalizace prostřednictvím zařízení dálkového přenosu na pult centralizované ochrany umístěný na krajském operačním a informačním středisku hasičského záchranného sboru kraje, a smluvní vztahy se uvedou do souladu s tímto pokynem nejpozději do tří let od jeho účinnosti.

Celý pokyn generálního ředitele je přílohou článku.

Sdílet
Přiložené soubory
SIAŘ_čá_27-2023-pokyn_27_z_13-6.pdf zobrazit online PDF 403 kB