Úterý 8. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V oblasti Štefánikova mostu v Praze zasahovali hasiči u úniku nebezpečné látky na vodní hladinu

Dne 6. 7. 2023 v 10:17 hodin byl na operační středisko HZS hl. m. Prahy nahlášen únik nebezpečné látky na vodní hladinu v oblasti Štefánikova mostu. Na místo vyjeli hasiči z centrální a holešovické stanice spolu s chemiky ze stanice Petřiny.

Hasiči nasadili na hladinu Vltavy člun a zjistili, že ropná skvrna je unášena proudem podél lodě Hermes směrem na Helmovský jez. Skvrna byla ohraničená, jednotka na člunu provedla průzkum okolo čerpací lodě a v kotvišti pod nábř. E. Beneše s negativním výsledkem. V těchto místech nebyl spatřen žádný únik. Proveden byl také průzkum pěší skupinou po nábřeží a kotvišti, taktéž s negativním výsledkem.

Druhý průzkum byl zajištěn pěší skupinou po nábřeží a kotvišti, taktéž s negativním výsledkem. Velitel zásahu rozhodl o instalaci sorpčních válců v délce 13 ks před Helmovským jezem, kde je průplav pro ryby. V těchto místech byl průtok olejové skvrny nejsilnější. Na místo události se dostavila zástupkyně odboru Životního prostředí, se kterou velitel zásahu konzultoval postup.

V odpoledních hodinách se na místo opět vrátí hasiči a provedou závěrečnou kontrolu a demontáž sorpčních válců.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet