Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pracovník pneuservisu v Brně zachránil při požáru dvě osoby, byly za zamřížovaným oknem

Po 16. hodině dne 12. července 2023 hasiči vyjeli k hlášenému požáru střechy opuštěné budovy na ulici Rumiště v Brně.

Dle volajicích se v kouři za zamřížovaným oknem ve 2. nadzemním podlaží nacházely 2 osoby, které volaly o pomoc.

V době příjezdu první hasičské jednotky byl již u těchto osob pracovník pneuservisu, který častečně mříže vypáčil a pomohl tak k záchraně dvou lidských životů. Sám se při tom nadýchal zplodin hoření.

Dále se zranili dva policisté a jeden profesionální ha­sič.

Z pohledu zdravotníků se jednalo o mimořádnou událost I. stupně. Ošetřili 6 osob, ve třech případech šlo o civilisty.

Jeden muž utrpěl těžké popáleniny a bylo nutné jej zaintubovat a napojit na řízenou ventilaci, poté byl převezen k další péči na Popáleninové centrum Fakultní nemocnice Brno.

Další popálený muž byl po ošetření převezen na urgentní příjem stejné nemocnice.

Třetí pacient se nadýchal zplodin hoření, po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče jsme jej transportovali do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Dále jsme se postarali o dva policisty, kteří se při zásahu nadýchali kouře, převezli jsme je do brněnské Vojenské nemocnice. Posledním pacientem byl hasič, zraněný při zákroku, ošetřili jsme jej na místě,

uvedli brněnští zdravotníci.

14.08.2023

Brněnským a krajským kriminalistům se povedlo objasnit případ požáru v ulici Rumiště. Dvanáctého července při něm dvě osoby utrpěly vážná zranění, od horších následků je uchránila jen pomoc svědka a rychlý příjezd složek IZS.

Na základě výpovědí svědků se kriminalistům podařilo natipovat osobu podezřelého. Jak se ukázalo, šlo o bývalého manžela poškozené, který měl dokonce s dvojicí opakovaně konflikt a měl jim i vyhrožovat.

Tuto skutečnost však kriminalistům poškozený nejprve popřel, možnost konfliktu připustil popálený muž až o několik dnů později. Sedmatřicetiletého podezřelého se podařilo zpětně také dohledat na kamerovém záznamu nedaleko místa činu. Vypátrali jej policisté z oddělení hlídkové služby v ulici Dornych.

Při zadržení i výslechu nejdříve jakoukoliv vinu odmítal, později se i pod tíhou důkazů přiznal. Nemalou roli v konfliktu sehrál alkohol a partnerské vztahy.

Muž je stíhán vazebně, za zvlášť závažný zločin vraždy (ve stádiu pokusu) mu hrozí odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo i výjimečný trest.

mjr. Pavel Šváb
Policie ČR
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet