Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Ostravě nacvičovali součinnost s nově nasazenými vrtulníky Black Hawk, využili i velkoobjemové nádrže na vodu

Na haldě Hrabůvce, nazývané též Stará Halda, se uskutečnil koordinační výcvik Záchranného útvaru HZS ČR, HZS Moravskoslezského kraje a společnosti Heli Company, která od minulého týdne se svými dvěma vrtulníky zajišťuje po dobu dvou měsíců letecké hašení lesních požárů na území České republiky.

Úkolem našich příslušníků bylo zejména připravit plochu pro následné ustavení mobilní velkoobjemové nádrže a její doplňování vodou během samotného výcviku.

Přečtěte siLetecké hašení budou na dva měsíce zajišťovat pronajaté vrtulníky slovenské firmy Heli Company s bambi vakem na 3000 litrů vody, mohou i mimo republiku

Vrtulníky Black Hawk jsou vybaveny bambi vaky o objemu 3 000 l a k jejich plnění bylo využito jak otevřené vodní plochy, tak zmíněné samonosné nádrže o objemu přes 54 m3.

Tyto nádrže jsou použitelné nejen k plnění bambi vaků pro letecké hašení, ale mohou sloužit také jako retenční nádrže při dálkové dopravě vody či jako zásoba hasiva na hůře dostupných místech. Jednotky ZÚ HZS ČR v současné době disponují nejen trojicí výše uvedených nádrží, ale i dalšími třemi o objemu 36 m3.

Jana Urbancová
tisková mluvčí
ZÚ HZS ČR
Sdílet