Pondělí 7. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka prošla přes Jihomoravský kraj, hasiči zasahovali skoro šedesátkrát. Nejvíce v obci Nesovice na Vyškovsku

Po silné bouřce, která 24. července 2023 přešla přes Jihomoravský kraj, hasiči evidovali více technických událostí – a to zejména v obci Nesovice na Vyškovsku.

Od 17. hodiny hasiči v Jihomoravském kraji evidovali 56 událostí, během kterých poskytovaly jednotky zejména technickou pomoc při odstranění škod a následků po silné bouřce. Celá situace se uklidnila až k 20. hodině.

Mezi nejčastější zásahy dnešního večera patřilo odstraňování popadaných stromů a ulomených větví z komunikací, kde jsme zasahovali u téměř (41 událostech), u odstranění nebezpečných stavů (13 událostí) a čerpání vody (2 událostí).

K nejvíce zásahům vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči v okrese Vyškov (25 událostí), v okrese Břeclav (19 událostí) a další okresy byly v jednotkách zásahů.

V obci Nesovice na Vyškovsku hasiči odstraňovali následky po bouřce, která byla zaplavena bahnem z okolních polí. V místě bylo zasaženo deset domů, kde jednotky hasičů musely pomocí ženijního nářadí odstraňovat nánosy bahna v průjezdech a garážích.

Ve dvou případech jsme nasadili kalové čerpadla pro odčerpání vody a následně na dočištění použili průmyslové vysavače. Hasičskou technikou jsme čistili, také vozovku v celé obci. V dané lokalitě zasahovalo celkem šest jednotek hasičů a to přes šest hodin.

V této oblasti jsme evidovali také události menšího charakteru v obcích Brankovice, Nemochovice a Dobročkovice. Zde jsme zejména řešili nánosy bahna na komunikaci a prováděli očištění vozovky a menší práce na střechách domů.

Při dnešních zásazích při odstraňování následků po silném větru nemáme v záznamech žádné zranění našich příslušníků nebo členů dobrovolných jednotek.

Štěpán Komosný
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet