Pondělí 7. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ultralightu na cestě z Brna na Slovensko přestal fungovat motor, nouzové přistání viděli hasiči z výcviku

O obrovském štěstí mohou mluvit dva cizinci, letící v ultralightu z Brna směrem na Slovensko. Před jedenáctou hodinou dopolední jim v době letu nad obcí Loučka na Zlínsku přestal fungovat motor. Byli tak nuceni nouzově přistát na poli s jetelem. Doslova tak přistáli jako do bavlnky. Letoun neutrpěl jediný škrábanec a oba muži tak vyvázli bez zranění.

Neobvyklý manévr letadla viděli profesionální hasiči ze stanic Luhačovice, Valašské Klobouky a Slavičín, kteří nedaleko místa přistání měli s právě sloužícím územním řídícím důstojníkem výcvik na vodě.

Ten okamžitě rozhodl o přerušení výcviku a ihned se s hasiči vydal posádce letounu na pomoc. Operačním střediskem byli na místo hlášené události vysláni i lezci ze stanice Zlín, kteří jeli ze svého výcviku a byli taktéž nedaleko hlášeného místa přistání.

Jakmile jednotky hasičů nalezly letoun, všem se oddechlo, neboť viděli, že posádka i letoun jsou v pořádku. Po svém speciálním výcviku se tak hasiči přesunuli k anglické konverzaci. Jakmile se vše vysvětlilo, pomohli hasiči odtlačit letoun k silnici.

osádka si zajistila opravu letounu a hasiči se vrátili zpět na své stanice.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet