Pondělí 7. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali požár uhlí ve sklepě domu v Luži, uchránili majetek za pět milionů

Hasiči pátý srpnový den roku 2023 začali pořádnou rozcvičkou. Ona to nebyla rozcvička, ale požár uhlí ve sklepě jednoho domu v Luži. Hasiči tady ale uhlí neskládali, v mnohem náročnějších podmínkách museli 50 q uhlí ze sklepa vynášet.

Na místo bylo povoláno šest jednotek hasičů. Čerstvě zavezené uhlí do sklepa začalo časně ráno doutnat. U kotle dokonce začalo plamenné hoření. Hasiči uhlí postupně museli ze sklepa vynášet a následně hasit. U kotle bylo nejen uhlí, ale uskladněno zde bylo i dřevo.

Nasazena byla přetlaková ventilace, aby byla v místě zásahu lepší viditelnost. Vzhledem k velkému množství uskladněného uhlí, se hasiči museli pravidelně střídat.

Zásah probíhal v dýchací technice a pro velkou spotřebu tlakových lahví, bylo nutné povolat protiplynové vozidlo ze stanice v Chrudimi pro doplňování lahví na místě zásahu.

Na místo byl přivolán i vyšetřovatel hasičů, který zjistil, že požár způsobilo samovznícení uhlí (Uhlí se může samovolně vznítit, když je vystaveno působení kyslíku, který způsobí jeho reakci a zahřívání, pokud není zajištěno dostatečné větrání pro chlazení).

Škoda byla předběžně vyčíslena na 5 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 5 milionů korun na rodinném domě.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet