Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Praze-Malešicích mají hasiči flashover kontejner, na financování se podílelo několik subjektů

Výcvikové zařízení pro simulaci jevů při požárech v uzavřených prostorech slouží pro speciální výcvik hasičů v reálných podmínkách požáru vzniklo na pozemku v Praze-Malešicích a slouží jak profesionálním tak dobrovolným hasičům.

V polygonu se simulují jevy, ke kterým dochází při požárech v uzavřených prostorech a jsou simulovány spalováním dřeva.

Zařízení je tak možné využít pro odbornou přípravu hasičů v oblasti demonstrace dynamiky požáru, nácviku taktických postupů, testování ochranných pomůcek a technických prostředků.

Základním konstrukčním prvkem výcvikového zařízení jsou ocelové ISO kontejnery používané pro námořní, silniční a železniční přepravu. Výcvikové zařízení je rozděleno do dvou vzájemně propojených částí, spalovací komoru a pozorovací resp. výcvikový prostor.

Hasiči během výcviku mají reálnou představu, jakou podobu mají v reálném prostředí fenomény, se kterými se hasič seznámil při teoretické přípravě.

Získají praktické zkušenosti s požárem ve vnitřním prostoru a jeho projevy a na jejich základě předvídat možná nebezpečí a dokázat stanovit míru rizika a schopnost rozpoznat, analyzovat a správně reagovat na dynamické/neli­neární projevy požáru. Vyzkouší si znalost účinného používání technických a ochranných prostředků, základní techniky hašení a dovednost efektivně zmírnit působení účinků požáru.

Důležitou součástí výcviku jsou správné základní návyky bezpečného způsobu zdolávání požáru, návyky kultury hašení a šetření s hasební vodou nebo znalost účinného používání technických a ochranných prostředků.

V současné chvíli je proškoleno celkem 157 hasičů (93 HZS hl. m Prahy, 59 JSDH Praha z 10 JPO, 3 JSDH Středočeského kraje a dva hasiči z USA. Cvičení zajišťuje 22 lektorů, kteří musejí podstoupit výcvik opakovaně.

Stavba probíhala od ledna 2021 do června roku 2022, stavba vyšla na přibližně půl milionu. Na financování se podílel Magistrát hlavního města Prahy (MSH Praha), firma Duffek s.r.o., HZS Praha a SKANSKA. Toto spojení uvedených subjektů je v ČR ojedinělé.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet