Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ministr vnitra Vít Rakušan ocenil hasiče a záchranáře zasahující v Řecku, požáry tam hasili tři týdny

Více než stovka účastníků zahraniční mise, kterou vyslala Česká republika v druhé polovině srpna do požáry postiženého Řecka, si převzala za své velké osobní nasazení ocenění v podobě medaile Ministerstva vnitra.

Ocenění předávali během slavnostního zahájení Dnů NATO v Ostravě ministr vnitra Vít Rakušan, jeho náměstci Radek Kaňa a Lukáš Hendrych a generální ředitel HZS ČR genpor. Vladimír Vlček.

Já jsem pyšný na to, že Česká republika byla jednou z prvních zemí, které, okamžitě nabídly pomoc a do Řecka vyrazily.

Mně se dostávala výborná zpětná vazba právě od Řeků nejenom z našeho velvyslanectví, které mě pravidelně předávalo informace o tom, že tam, kde jsou čeští hasiči, se cítí řečtí občané ve větším bezpečí.

Dovolte mi, prosím, abych vám tady vzkázal poděkování i od řeckého ministra, který mě kvůli vaší účasti na této misi osobně telefonoval.

Hrdinové nejsou jenom v učebnicích dějepisu. Hrdinové jsou tady vedle nás. Jsou to hrdinové, kteří i v době, která není válečná, dělají na svých misích tu nejlepší reklamu České republice. Moc vám za to děkuji,

řekl při slavnostním ceremoniálu ministr vnitra Vít Rakušan.

Já bych se také rád připojil k poděkování nejenom za sebe, ale za celý Hasičský záchranný sbor.

Je to poprvé, co jsme vyrazili na zahraniční misi v tak širokém obsazení včetně zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Takže děkuji řediteli Kolouchovi, děkuji všem záchranářům, nesmírně si toho vážíme.

Měli jsme možnost ukázat Řekům a svým kolegům v Řecku, že hasit umíme a že jsme schopni v případě takové velké mimořádné události pomoci,

řekl oceněným generální ředitel HZS ČR Vladimír Vlček.

Celkem se do činnosti během zahraničního působení v Řecku v rámci českého týmu zapojilo 119 hasičů, 14 zdravotnických záchranářů, posádka vrtulníku Black Hawk a servisní technici a mechanici výrobců zásahových vozidel. Mise se týkala dohromady asi 140 lidí.

Délka nasazení odřadu byla v případě pozemního týmu 3 týdny s tím, že se členové týmu měnili 1:1 první zářijový den. Modul leteckého hašení byl nasazený v akci 9 dní – bez rotace.

Do Řecka vyjeli hasiči a záchranáři pomáhat v úterý 22. srpna. Modul leteckého hašení ukončil svou činnost v sobotu 2. září, s veškerou zásahovou technikou se pak členové modulu pozemního hašení vrátili zpět do České republiky v úterý 12. září.

Celý český tým složený z hasičů, zdravotnických záchranářů, pilotů, servisních techniků a mechaniků pracoval každý den v nelehkých terénních podmínkách s velkým osobním nasazením. Za to jim patří úcta, respekt a velké poděkování.

Ocenění si na ostravském Letišti Leoše Janáčka převzali příslušníci a zaměstnanci:

  • HZS hl. m. Prahy,
  • HZS Jihomoravského kraje,
  • HZS Moravskoslezského kraje,
  • HZS Olomouckého kraje,
  • HZS Středočeského kraje,
  • SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR
  • Záchranného útvaru HZS ČR,
  • Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Působení českých hasičů a záchranářů v Řecku jsme sledovali v on-line reportáži níže.

Češi už mají v Řecku natažené hadicové vedení, Black Hawk nabírá vodu v moři

Český modul pozemního hašení operuje stále v blízkosti řecko-tureckých hranic v oblasti Alexandroupolis a podílí se tak na likvidaci nejrozsáhlejšího požáru, který Řecko i Evropa od roku 2000 pamatuje.

Hned v pátek ráno navázaly na čtvrteční práci dva hasební segmenty čítající na 30 hasičů a pokračovaly v terénu kolem vesnice Dadia. Kromě samotného hašení mají hasiči za úkol vytvořit obrannou linii, která by měla zamezit případnému šíření požáru směrem k obydlené oblasti.

Týmy už mají natažené hadicové vedení v celkové vzdálenosti asi 800 metrů a využívají také ve velkém ženijní nářadí, pomocí kterého obkopávají hranici spálené zóny. Území, kde se hasiči pohybují, je velmi členité, je zde písčitý podklad, borovicové lesy i skalnaté výběžky.

Zasahující se musí potýkat s těžkými klimatickými podmínkami – v oblasti panují vysoké teploty kolem 39 stupňů a fouká silný vítr. Především ten způsobuje, že se podmínky zásahu velmi dynamicky mění – stále se objevují nová ohniska požáru v různých intenzitách.

Přímo v místě, kde zasahují hasiči, je také dvoučlenná skupina pražských zdravotnických záchranářů se čtyřkolkou, a je připravena zasáhnout v případě úrazu nebo jiné zdravotní indispozice. Celý tým, který pracuje naplno od ranních hodin až do setmění, je v pořádku.

Při dalším nasazení se předpokládá, že by během víkendu měli hasiči zatím zůstat ve stávající oblasti, ale vše bude záležet na dalších instrukcích řecké strany. Velitel modulu je v permanentním kontaktu s řeckými styčnými důstojníky a situace je průběžně vyhodnocována.


Ze vzduchu pomáhal s hašením i dnes vrtulník Black Hawk v rámci českého modulu leteckého hašení. S bambivakem o objemu 3 tisíce litrů vody létal v oblasti Distomo (severozápadně od Athén), vodu k hašení přitom nabíral v moři.

Pro letecké hašení nepanují v Řecku jednoduché podmínky, piloti se musí potýkat s velmi silným větrem, jehož intenzita i směr se často mění.

Dnes bude vrtulník Black Hawk s českým týmem pomáhat hasit rozsáhlý požár v oblasti Distomo

Oblasti Distomo je severozápadně od Athén. Nedaleko této oblasti měla umístit pozemní podpora leteckého týmu i flexi tanky (nádrže pro plnění bambivaku). Hasiči podnikli kompletní technickou přípravu.

Nakonec bylo ale nasazení flexi tanků zrušeno – místo, kde měly stát, bylo zachváceno požárem. Jsou ale připraveny pomoci, kde to bude z pohledu řecké strany vhodné.

Zásah komplikuje silný vítr, hasiči spolupracují s kolegy z Rumunska a Albánie

Hašení probíhá za pomoci lehkých útočných proudů, ale i multifunkčních ženijních nástrojů a tlumic.

Celý zásah komplikoval silný vítr, nedostatek vody a vysoké teploty. Na místě hasiči spolupracovali s kolegy z Rumunska a Albánie.

Čeští hasiči budou pokračovat v hasebních pracích v terénu ve stejné oblasti kolem vesnice Dadia

Skupina 25 hasičů s 5 cisternami, která se zapojila do hasebních prací včera hned po příjezdu, pracovala až do setmění. Po ukončení činnosti, doplnění vody a PHM do cisteren se zasahující vrátili zpět na základnu ve 22:30 hod.

Dnes budou čeští hasiči pokračovat v hasebních pracích v terénu ve stejné oblasti kolem vesnice Dadia. Pokud se situace nezmění, je zde předpoklad nasazení 2 hasebních segmentů (30 hasičů, 6 cisteren) a připojí se k nám i výjezdová skupina pražských zdravotnických záchranářů.

Pozemní tým, který měl za cíl oblast Alexandroupolis, dorazil na místo nad ránem, ve spolupráci s místními hasiči byly doplněny pohonné hmoty a hasební voda do velkoobjemových cisteren.

Během dopoledne se kontingent přesunul na svou základnu, která je asi 50 km od Alexandroupolis v blízkosti řecko-turecké hranice. Odpoledne prováděli hasiči průzkum okolí, už ve vzdálenosti 20 km od základny probíhá v terénu pozemní i letecké hašení.

Ještě dnes odpoledne tak vyslal velitel skupinu 25 hasičů s cisternami do terénu. Vystřídají rumunské hasiče, kteří jsou nasazeni celý den, tým bude pracovat do setmění.

Primárním úkolem bude připravit obranné pásmo v hornatém terénu kolem vesnice Dadia, která je ohrožena požárem.

Ve 13 hodin řeckého času odletěl vrtulník Black Hawk s posádkou a leteckými záchranáři hasičů na palubě na své první nasazení do oblasti Tanagra (severně od Athén).

Celý tým je ubytován na základně asi 50 km od města Alexandroupolis, odpoledne bude prováděn průzkum okolí, vyčkáváme na pokyny řecké strany ohledně konkrétního místa nasazení.

Místem nasazení našeho pozemního týmu bude oblast kolem města Alexandroupoli

Pozemní tým hasičů, který mířil do oblasti Alexandroupoli, dorazil ráno na místo. Probíhá tankování pohonných hmot a doplňování vody do cisteren od místních hasičů.

Stejně tak pozemní podpora modulu leteckého hašení už dorazila do cíle nedaleko Athén. Připojila se k týmu pilotů a leteckých záchranářů s vrtulníkem Black Hawk.

Místem nasazení našeho pozemního týmu bude oblast kolem města Alexandroupoli. Plocha zasažena požárem je zde více než 10 000 ha. Celkově je v Řecku nyní aktivní plocha požárů kolem 62 000 ha.

Pozemní část CZERT dorazila do Řecka, na místo určení zbývá 300 kilometrů

Čeští hasiči překročili hranici Řecka a jsou v kontaktu s řeckými styčnými důstojníky.

Pozemní tým hasičů a záchranářů je stále na cestě, vrtulník Black Hawk už je v Řecku

Dnešní den byl pro české moduly vyslané na pomoc s hašením požárů do Řecka ve znamení přesunu. Pozemní tým je na cestě už 30 hodin, vrtulník s posádkou přeletěl během několika hodin na cílové letiště u Athén.

Kontingent, který vyjel z České republiky pozemní cestou v úterý odpoledne překročil ve středu ráno rumunsko-bulharské hranice a kolem 8. hodiny dorazil na místo odpočinku před Sofií. Odtud pokračoval odpoledne v cestě a odhad je, že kolem 22. hodiny našeho času by měl překročit řeckou hranici. Do cílové destinace v oblasti Alexandroupolis – Feres by měl tým dorazit ve čtvrtek brzy ráno. Část z pozemního týmu, která patří k modulu leteckého hašení, se po přejetí přes hranice oddělí a pojede směrem k Athénám. Jsme ve spojení s řeckým styčným důstojníkem, který vyzvedne české hasiče na hranicích. Nasazení pozemního týmu na hašení v terénu se předpokládá po jejich příjezdu a po domluvě s řeckou stranou.

Zbytek modulu leteckého hašení s vrtulníkem Black Hawk odletěl z přerovské základny ve středu kolem 7:30 hod. Po cestě měl tři mezipřistání s tankováním a těsně po 18. hodině přistál na letišti Tatoi severně od Athén. S posádkou vrtulníku se na letišti setkal kromě styčných důstojníků i velvyslanec České republiky v Řecku Jakub Karfík. Vrtulník mohou Řekové k hašení využít hned ráno.

V Řecku už pomáhá, nebo v nejbližších hodinách začne pomáhat na 250 zahraničních hasičů. Kromě České republiky poslalo pozemní týmy také Rumunsko, Francie, Slovensko a Bulharsko. Letecké prostředky poslalo Německo, Švédsko, Kypr, Chorvatsko a Česko. Aktivní plocha požáru by měla být na území celého Řecka asi 62 tisíc hektarů, počty požárů se množí. Podmínky nejsou stabilní a požární nebezpečí stále roste, místy až na extrémně vysoký stupeň.

Vrtulník i pozemní tým jsou na poslední části cesty. V cíli budou v podvečer

Vrtulník Black Hawk natankoval na poslední zastávce v Soluni a je dál na cestě k Athénám. Cílové místo je letiště Tatoi.

Pozemní tým se dal po odpočinku u bulharské Sofie také do pohybu. Překročení řeckých hranic je plánováno ve večerních hodinách. Pak ho ještě čeká cesta do cílového místa: Alexandroupolis – Feres. Všichni jsou v pořádku a nejsou hlášeny žádné potíže.

Vrtulník odletěl do Řecka, hasiči jsou na prvním odpočinku

Pozemní tým hasičů překročil po 6. hodině ráno rumunsko-bulharskou hranici a dorazil na ubytování, kde si na pár hodin odpočine. Dojezd do oblasti Alexandroupolis-Feres se předpokládá večer.

Vrtulníku ze základny v Přerově odletěl, bude mít po cestě tři mezipřistání kvůli tankování, do Řecka by měl dorazit v průběhu odpoledních hodin.

Dojezd do cílové oblasti Alexandroupolis – Feres v Řecku se předpokládá ve středu ve večerních hodinách

Posádky celého modulu pozemního hašení a části modulu pro letecké hašení, které vyjely dnes po 13. hodině, jsou na cestě a zatím vše probíhá podle plánu. Předpoklad je, že v brzkých ranních hodinách by měl tým dojet na stanovené místo nedaleko Sofie (Bulharsko), kde bude mít pauzu na odpočinek.

Dojezd do cílové oblasti Alexandroupolis – Feres v Řecku se předpokládá ve středu ve večerních hodinách. Část týmu z modulu leteckého hašení se po cestě odpojí a bude pokračovat za posádkou vrtulníku na cílové letiště.

Do Řecka pojedou i slovenští kolegové, s technikou vyrazí 39 hasičů

Grécko práve schválilo ponuku Slovenska na opätovné vyslanie Modulu pozemného hasenia s vozidlami na pomoc s prírodnými požiarmi. Tentokrát vysielame tím s väčšou silou. Tím bude zložený z 39 príslušníkov HaZZ a k dispozícií bude mať:

  • 3× CAS 40 T815–7 10×10 (21 000 l)
  • 3× CAS 30 MB Unimog (3 000 l)
  • 2× CAS 5 Toyota LC 6×6 (2 000 l)
  • 1× Tatra Phoenix + kontajner
  • 1× MB Atego PHM
  • 3× Peugeot Boxer
  • 1× Toyota LC 4×4

Pridáme sa tak k už vyslaným leteckým silám a prostriedkom z Nemecka, Švédska, Cyprusu, Chorvátska a k pozemným silám a prostriedkom z Rumunska Francúzska a Česka.

Za posledných 24 h vzniklo v Grécku 65 nových prírodných požiarov. Aktuálne ten najvážnejší v okolí Alexandroupolis dosiahol už rozlohu viac ako 10 000 hektárov.

Moduly hasenia Slovensko

Praha posílá do Řecka záchranáře s evakuačním speciálem Fénix. Po 35 letech budou opět pomáhat českým hasičům na zahraniční misi

Tým pražských záchranářů s evakuačním speciálem Fénix a dalšími vozidly míří pomoci v boji s rozsáhlými požáry na východě Řecka. Vyslání záchranářů schválil Magistrát hl. m. Prahy na základě žádosti Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Vozidlo Fénix se opakovaně osvědčilo při transportování většího počtu pacientů vyžadujících kyslíkovou terapii a poslouží i jako zázemí pro zasahující hasiče. Tým pražské záchranky vyrazil do Řecka společně se dvěma odřady Hasičského záchranného sboru v úterý ráno. Je to první společná zahraniční mise obou složek po 35 letech.

Řecko stále bojuje s rozsáhlými požáry v destinacích, které ročně navštíví desetitisíce Čechů. A já jsem hrdá na to, že se do mezinárodní pomoci kromě českých hasičů zapojili i naši pražští záchranáři.

Jsem přesvědčena, že speciál Fénix podpoří díky svým mimořádným vlastnostem i zkušenostem posádky na místě zasahující záchranáře a zvýší jejich kapacity, zejména v možnostech evakuace, ale poslouží i jako zázemí pro načerpání nových sil.

Pevně věřím, že díky této společné pomoci se již brzy podaří dostat požáry pod kontrolu a zraněné do nemocnic,

říká náměstkyně primátora pro zdravotnictví a sociální péči Alexandra Udženija.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy vysílá do Řecka sedmičlenný tým. Skupinu tvoří čtyři zdravotničtí záchranáři, dva řidiči speciálního modulu a krizový manažer. Všichni byli již dříve speciálně proškoleni pro podobné typy zásahů v místě přírodních katastrof.

V Řecku budou disponovat vedle speciálního vozidla Fénix také terénní čtyřkolkou Polaris a dvěma podpůrnými vozidly. Cestu dlouhou přibližně 1 600 kilometrů absolvují vozy hasičů i záchranářů společně po vlastní ose. Zasahovat by měli záchranáři na východě Řecka v oblasti okolo města Alexandrupoli.

Spolupráce záchranné služby s Hasičským záchranným sborem je na velmi vysoké úrovni. Týká se to více jak 2 000 zásahů, které se každoročně odehrají na území metropole, tak i mimořádných událostí, jako byl například v loňském roce požár v Hřensku.

Jsme připraveni poskytnout našim kolegům stoprocentní zdravotnickou podporu a zázemí i v Řecku. Děkuji všem našim pracovníkům, kteří se na účast v této misi dobrovolně přihlásili,

říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

V předchozích letech absolvovali pražští záchranáři po celé republice s Fénixem přes dvě desítky mezinemocničních transportů covid pozitivních pacientů. Vozidlo je určeno zejména pro zásahy u požárů a jako evakuační prostředek.

Transportní kapacita je až dvanáct ležících osob na sklopných lůžkách, případně až tři přístroji plně vybavená nemocniční lůžka s pacienty, kterým je poskytována intenzivní péče.

Fénix může posloužit i jako dočasné zázemí pro nezraněné osoby, které musí bezodkladně opustit svá obydlí, nebo právě pro zasahující záchranáře.

Čtyřkolka Polaris se v minulosti osvědčila například právě při požáru v Hřensku, kdy sloužila pro dopravu zdravotnického materiálu a dalšího vybavení k zasahujícím jednotkám v obtížném terénu. Pomocí čtyřkolky je rovněž možné dostat na místo zdravotníky, případně evakuovat zraněného v nosítkách.

Zdravotníci záchranné služby hlavního města zasahovali v rámci mezinárodní pomoci společně s československými hasiči naposledy v roce 1988 po ničivém zemětřesení v Arménii, které si vyžádalo přibližně 50 000 obětí.

ZZS Praha

Odřad pro letecké hašení s vrtulníkem Black Hawk zahrnuje kromě šestičlenné letecké posádky devět hasičů – velitele odřadu, čtyři letecké záchranáře (HZS Moravskoslezského kraje) a čtyři příslušníky Záchranného útvaru HZS ČR, kteří se postarají o pozemní podporu a převoz dvou flexi tanků (velkoobjemových nádrží), které se mohou využít pro nabírání vody do bambivaků v terénu.

Předpoklad je, že tým bude operovat na řeckém území sedm dní. Pozemní část týmu odjede do Řecka během úterý 22. 8. 2023, posádka s vrtulníkem odletí po zajištění nezbytných administrativních úkonů posléze.

Cílem pro vrtulník bude letiště Tatoi severně od Athén. Tým pak bude operovat dál podle instrukcí Řeků.

Přečtěte siLetecké hašení budou na dva měsíce zajišťovat pronajaté vrtulníky slovenské firmy Heli Company s bambi vakem na 3000 litrů vody, mohou i mimo republiku

Hasičský záchranný sbor ČR nabídl zároveň Řecku modul pozemního hašení. Ten je v pohotovosti už od druhé poloviny července, kdy situace s požáry v Řecku eskalovala poprvé. Odřad čítá celkem 64 lidí (53 hasičů, 7 záchranářů, 4 členové podpůrného týmu servisních pracovníků výrobců zásahových vozidel) a 33 kusů zásahové a další techniky.

Připraveny jsou tři hasební segmenty, v každém jsou tři cisternové automobilové stříkačky, čtyřkolka s výbavou na hašení lesních požárů, dopravní automobily a vše doplňují další vozidla logistiky. Součástí je také tým Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy s vozidlem Fénix, který zajistí hasičům zdravotnickou podporu.

Celý modul je koncipován tak, aby byl maximálně soběstačný pro nasazení po dobu až 10 dnů. Místo působení bude upřesněno.

Odjezd se předpokládá v úterý ve 13 hodin ze shromaždiště v Podivíně (Jihomoravský kraj), předpokládáme dojezd modulu ve středu ve večerních hodinách do Řecka (s přestávkou v bulharské Sofii).

Modul pro letecké hašení

  • vrtulník Black Hawk s šestičlennou posádkou, bambivak na 3 tisíce litrů vody
  • velitel odřadu a 4 letečtí záchranáři (HZS Moravskoslezské­ho kraje)
  • 4 příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR
  • Přeprava: letecky vrtulníkem a pozemní cestou
  • Odjezd: 22. 8. 2023 – čas bude upřesněn

Modul pro pozemní hašení

  • 53 příslušníků HZS Středočeského kraje, HZS Olomouckého kraje, HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje, HZS hl. m. Prahy, Záchranného útvaru HZS ČR, SOŠ a VOŠ požární ochrany HZS ČR
  • 7 záchranářů ZZS hl. m. Prahy s vozidlem Fénix
  • 4 servisní pracovníci výrobců zásahových vozidel
  • Celkem 3 hasební segmenty, v každém segmentu jsou dvě cisternové automobilové stříkačky CAS 20, jedna CAS 30, dopravní automobil a čtyřkolka s přívěsem s výbavou na hašení lesních požárů
  • Další vozidla: nákladní automobily, kontejnery (např. tankovací), nosiče kontejnerů
  • Přeprava: pozemní cestou
  • Odjezd: 22. 8. 2023 v 13:00 ze seřadiště v Podivíně
Přečtěte siČeský odřad se po deseti dnech vrátil z Řecka, pomáhal hasit rozsáhlé lesní požáry
Sdílet