Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odlet těžkého USAR týmu do Maroka je zrušen, jeho nasazení ztratilo smysl

Marocká strana cestou postižené prefektury projevila zájem o český záchranný tým, jeho nasazení bylo předběžné schváleno, proto čeští hasiči začali podnikat všechny přímé kroky k odletu. Nakonec byl ale odlet zrušen.

Rušíme pohotovost českého USAR týmu. Neobdrželi jsme z Maroka oficiální souhlas s jeho nasazením. Pomoc záchranných týmů má skutečně smysl v nejbližších hodinách a dnech, protože s každým dalším dnem se už šance na záchranu životů rapidně snižují.

Nevylučujeme případnou humanitární pomoc (např. stany, přikrývky), pokud o ni Maroko požádá.

HZS ČR

Vzhledem k faktu, že Česká republika dosud neobdržela souhlas marocké strany pro nasazení záchranného týmu, s jeho vysláním v současné době, resp. dnes nepočítáme. Stále ale zůstáváme v pohotovosti.

Pokud přijde v následujících dnech ze strany Maroka žádost i jiného charakteru, např. o poskytnutí materiální humanitární pomoci, její posouzení proběhne standardním způsobem i ve spolupráci s dotčenými ministerstvy, zejména pak s ministerstvem vnitra, ministerstvem zahraničních věcí a ministerstvem obrany.

Marocké orgány podle prohlášení místního ministerstva vnitra stále provádějí posouzení potřeb na místě, na tomto základě už reagovaly na nabídky podpory ze strany Španělska, Kataru, Spojeného království a Spojených arabských emirátů.

S postupem zásahových operací by se mohlo vyvíjet i vyhodnocení případných dalších potřeb postižené oblasti a ministerstvo tak nevyloučilo, že se s žádostí o jinou formu pomoci neobrátí i na další země.

V obdobné situaci jako Česká republika se nyní nachází záchranné týmy z Francie, Německa, Nizozemí, Portugalska, Švédska nebo Itálie, které také nabídly svou pomoc.

HZS ČR

Jsou informace, že to samé, co se včera stalo českému týmu, tzn. nutnost odložení vyslání záchranného týmu, se stalo i dalším evropským zemím, jako je například Francie, Německo, Nizozemí, Itálie, a další.

Pokud neobdržíme do dnešních 16:00 hodin souhlas marocké strany s nasazením záchranného těžkého USAR týmu, jeho vyslání zrušíme.

Tým zůstává nadále v pohotovosti.

HZS ČR

Příslušníci HZS Libereckého kraje plk. Jiří Kovalský, kynologové mjr. Pavel Viták a nstržm. Václav Vančura jsou členy USAR týmu, který míří pomoci do Maroka zasaženého zemětřesením. Byli aktivováni a právě jedou na místo srazu v Praze.

HZS Libereckého kraje

Část týmu z Moravskoslezského kraje čítá 29 osob, vzhledem k dříve realizovaným přípravám je materiál na jednom místě a za několik málo minut ho hasiči začnou nakládat do letadla. Odletí po půlnoci.

HZS Moravskoslezského kraje

Marocká strana cestou postižené prefektury projevila zájem o český záchranný tým, jeho nasazení bylo předběžné schváleno, proto čeští hasiči začali podnikat všechny přímé kroky k odletu.

Nicméně ze strany politického vedení země bylo řečeno, že je nutné vyčkat, až ČR obdrží ještě oficiální nótu. Vedení země nyní identifikuje své potřeby.

Z toho důvodu je bohužel nutno odlet týmu z ČR pozdržet. Bez zmíněného dokumentu není možné zahraniční tým do postižené země vyslat.

HUSAR tým zůstává připraven na seřadištích v pohotovosti.

Česká republika 10. září 2023 večer obdržela oficiální žádost marocké strany o nasazení českého těžkého USAR týmu v zemětřesením postižené oblasti. Do Marrákeše odletí dnes ve večerních hodinách.

Je to výsledek celodenního jednání dvoučlenného českého týmu HZS a velvyslanectví, kteří pomoc České republiky zprostředkovali.

Jsme vůbec jeden z prvních evropských týmů, který se do Maroka vysílá.

Čas odletu upřesní Armáda, která zabezpečuje přepravu vojenskými letadly.

Posledním nasazením českého USAR týmu bylo Turecko. V pondělí 6. února 2023 přišla oficiální žádost, poslední letadlo se zpět s materiálem vrátilo 18. února.

Počet vyproštěných mrtvých osob tehdy dosáhl skoro osmdesátky.

Přečtěte siUSAR tým se vrátil do České republiky, přivítal ho ministr vnitra i turecký velvyslanec
Sdílet