Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská zbrojnice v Bílovicích nad Svitavou byla slavnostně otevřena, nahradila sto let starou budovu

V sobotu 16. 9. 2023 proběhlo slavností otevření nové hasičské zbrojnice, která nahradila víc jak 100 let starou budovu již nevyhovující, jak z hlediska funkčnosti, tak technickým stavem.

Po několikaletém usilovném žádání o finanční prostředky na stavbu nové hasičské zbrojnice jsme byli na rok 2022 úspěšnými žadateli o dotaci z MV GŘ HZS ČR ve výši 4,5 milionu Kč a k této dotaci nás podpořil i kraj Jihomoravský, s dotací 3 miliony Kč.

Zbývající finanční náklady hradila obec Bílovice nad Svitavou z vlastních prostředků. Všem patří nesmírné poděkování za štědré finanční prostředky na novou budovu. Celkové náklady stavby byly 44 424 004,43 Kč.

Slavnostního otevření se zúčastnili pozvaní hosté z MV GŘ HZS ČR, HZS JMK, ZÚ HZS Hlučín, představitelé Jihomoravského kraje, zástupci okolních sborů, představitelé okolních obcí a v neposlední řadě členové našeho SDH a zastupitelé obce se spoluobčany.

Po slavnostních proslovech a přestřižení pásky následovalo požehnání nové budově místním farářem a představení honosné mozaiky svatého Floriána v životní velikosti, která zajisté dodává budově svoji jedinečnost.

Architektonické řešení

Celá budova hasičské zbrojnice svým tvaroslovím i měřítkem navazuje na okolní zástavbu a celkovým architektonickým ztvárněním moderně doplňuje kontext centra obce. Jedná se o nepodsklepenou dvoupodlažní budovu.

Pro potřeby garáže hasičské zbrojnice byl navrhnut převýšený prostor se šikmou střechou rozdělenou na tři hřebeny. Zázemí je řešeno šikmou pultovou střechou.

V blízkém okolí nejsou umístěny žádné stavby, vyjma železničního koridoru, které by budovu nějak negativně narušovaly či ovlivňovaly. Návrh vychází z typicky vesnického charakteru, avšak s moderním nádechem, který dodá na významnosti a odlišnosti stavby.

Materiálové řešení novostavby zázemí je uvažováno tradiční, stejné jako v případě obecního úřadu s poštou. Na fasády jsou navrhnuty omítky s bílým vápenným nátěrem, výplně otvorů hliníkové i plastové v antracitovém odstínu rámů.

Střešní krytiny jsou navrženy ze systémového zkorodovaného plechu. Zpevněné plochy předprostoru hasičské zbrojnice budou řešeny z betonové pojezdové dlažby.

Konstrukční a dispoziční řešení

Návrh hasičské zbrojnice počítá s realizací tradiční technologie zděné stavby na betonových základech a s dřevěným krovem, případné stropy pak z předpjatých železobetonových panelů, překlady ocelové či lepené dřevěné.

Do hasičské zbrojnice se vchází středem objektu, přímo do schodišťové haly. Po levé straně se nachází kancelář velitele s umístěním historického hasičského čerpadla, které bude jako rekvizita viditelná nejen z interiéru, ale taktéž z exteriéru.

Na velitelskou kancelář navazují šatny pro mládež, společné hygienické zázemí a šatna pro zásahovou jednotku. Z haly je dále přístup do úklidové místnosti s prádelnou a technické místnosti. Naproti dveřím šatny přes chodbu je navržen přístup do garáže kvůli rychlému a plynulému provozu v případě výjezdů.

Součástí velké garáže jsou tři sklady pro pohonné hmoty, uskladnění hadic a dalšího vybavení a pro elektrotechniku. Dále je zde také přístup do hasičské věže s hrubou sprchou, kde se suší hadice. V zadní části se nad sklady nachází úložná galerie, která je přístupná z 2.NP díky rozšířené galerii.

Z hlavní chodby je zajištěn přístup přes schodiště do druhého podlaží. Tam se nachází klubovna mladých hasičů, odpočinková místnost, hygienické zázemí a velká denní místnost s kuchyňkou pro školení, rady, výbory, přednášky apod.

Z chodby je možné se dostat na malou terasu nad hlavním vstupem s rozhledem na předprostor hasičské zbrojnice.

Slavnostní otevření nové hasičské zbrojnice vychází přesně na oslavy 130 let založení našeho sboru a myslím si, že můžu konstatovat, že lepší dárek k tomuto jubileu si náš sbor ani přát.

Jan Kala
velitel JSDH Bílovice nad Svitavou
Sdílet