Neděle 7. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru průmyslového objektu ve městě Letovice byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu

Ve městě Letovice hořela průmyslová hala, kde byly uskladněny solární panely, baterie a další elektroodpad včetně elektromobilu.

Operační středisko hasičů dostalo v čase 15:15 hlášení o požáru v průmyslovém objektu Letovice. Na místo vyslalo okamžitě profesionální a dobrovolné jednotky. Při příjezdu hasičů na místo byl zjištěn požár přilehlého přístřešku a části střechy haly.

Z tohoto důvodu si velitel zásahu vyhlásil II. stupeň požárního poplachu a na místo si vyžádal také speciální techniku. Protiplynový automobil se zásobou dýchací techniky, kolový manipulátor na rozebírání konstrukcí a chemickou laboratoř z Tišnova, která měla za úkol monitorovat ovzduší v okolí.

Nebyly naměřeny zvýšené koncentrace, které by ohrožovaly obyvatele Letovic. I přes to jsme ve spolupráci se starostou města nechali vyhlásit a informovat obyvatele, aby zbytečně nevětrali.

Oheň zasáhl celou část přístřešku a spodní část haly. Plameny pohltily i vysokozdvižné vozíky a jeden elektromobil. Lokalizace požáru byla ohlášena po dvacáté hodině. Naším zásahem se podařilo ochránit od zasažení kapacitních baterií, které byly v jedné části uskladněny. Na místě nakonec zasahovaly tři jednotky profesionálních hasičů a šest jednotek dobrovolných hasičů.

Z hlediska narušení baterií v elektromobilu si velitel zásahu povolal na místo speciální kontejner ze Záchranného útvaru z Jihlavy, který slouží pro ponoření celého vozidla do vodní lázně a zamezí, tak dalšímu rozhoření. Celý zásah trval až do nočních hodin a na dohled nad požářištěm zůstala místní dobrovolná jednotka.

Vyšetřovatelem požáru byla na místě vyčíslena předběžná způsobená škoda 300 tisíc korun, ale podařilo se nám uchránit majetek v hodnotě 0,5 mil. Příčina požáru je stále v šetření, ale pracujeme s verzí, že se jednalo o technickou závadu na elektroinstalaci. V místě události nebylo evidováno žádné zranění civilních osob ani hasičů.

HZS Jihomoravského kraje
Sdílet