Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Štědrý den v Česku byl pro hasiče převážně ve znamení technických zásahů, nechyběly “vánoční” požáry způsobené nedbalostí

Na Štědrý den pomáhali hasiči u 1989 událostí. Na Štědrý den je to nejvíc zásahů v historii. Vysoký počet událostí souvisí s nepřízní počasí a zvyšujícími se hladinami řek. Dva požáry bytů kvůli nedbalosti při používání prskavek na vánočním stromku zaměstnaly hasiče na Štědrý den v Praze.

Oproti jiným Štědrým dnům jsme letos výrazně více poskytovali tzv. technickou pomoc (1821), kdy jsme například odstraňovali popadané stromy přes silnici či železnici, kvůli zvyšujícím se hladinám řek jsme pomáhali se stavěním hrází či odčerpávali vody ze sklepů domů. Na Štědrý den byl průměrný počet požárů (49) i průměrný počet výjezdů k dopravním nehodám (50).

Pokud bychom se podívali na zásahy v jednotlivých krajích, pak na Štědrý den u nejvíce událostí pomáhali kolegové na Vysočině (296), ale také v Pardubickém (236) nebo Středočeském kraji (222).

Hlavní město Praha

Na Štědrý den zasahovali pražští hasiči u celkem 45 událostí. Třeba technických událostí bylo 28, většina z nich se týkala likvidace padlých stromů a uvolněných plechů kvůli větru. V jednom případě hasiči zasahovali u úniku CO. Zasahovali u 4 dopravních nehod a likvidovali 6 požárů, z toho 3 přímo souvisely s Vánocemi.

Olomoucký kraj

Náročný Štědrý den pro hasiče v Olomoucké kraji, v průběhu dne jsme zasahovali u více jak 130 událostí. Padající stromy (většina výjezdů), tající sníh a zvyšování hladin vodních toků a bohužel i 2× požár v rodinných domech.

Královéhradecký kraj

Na Štědrý den až do dnešního rána evidují hasiči Královéhradeckého kraje na 137 událostí, z toho bylo 120 technických pomocí, 2 požáry a 3 dopravní nehody. Jednotky hasičů zaměstnaly hlavně rozmary počasí – ať už silný vítr nebo povodňové jevy.

Liberecký kraj

Od Štědrého večera a během nočních hodin hasiči v Libereckém kraji řešili v souvislosti s počasím a odtáváním sněhu doposud více než 30 událostí. Většinou se jedná o čerpání vody z objektů (nejčastěji na Semilsku), provádění protipovodňových opatření a monitoring vodních toků.

Ústecký kraj

Během uplynulých 24 hodin Štědrého dne roku 2023 hasiči v Ústeckém kraji vyjížděl celkem ke 161 událostem. Jednalo se zejména o technické pomoci-popadané stromy, čerpání vody. Dále likvidovali následky dvou dopravních nehod a jeden požár.

Středočeský kraj

Štědrý den nebyl pro hasiče ve Středočeském kraji příliš klidný. Od sedmé hodiny ráno do sedmé hodiny večer řešili 175 událostí. Nejvíce bylo opět technických pomocí (152). Z toho 77× odstranění stromů, 27 odstranění nebezpečných stavů a 41× čerpali vodu. Dále 6 požárů a 5 dopravních nehod.

Pardubický kraj

Na Štědrý večer prováděly v Pardubickém kraji dobrovolné jednotky monitoring rozvodněných vodních toků. Likvidovali také požár střechy domu. Na Štědrý večer jsme dále kromě technických pomoci a odstraňování stromů zachránili také jednu uvízlou kočku. Ta uvízla ve vodě a z posledních sil se držela křoví u vysokého břehu řeky Chrudimky. Ke kočce se museli spustit lezci a kočku zachránili.

Moravskoslezský kraj

V průběhu Štedrého dne řešili hasiči v Moravskoslezském kraji pouze jeden požár související s používáním svíček o Vánocích – do obce Sedlnice na Novojičínsku směřovalo po dvacáté hodině pět jednotek hasičů. Požár dekorací způsobil škodu za 50 tisíc korun, dva lidé skončili v péči zdravotníků.

Větší počet událostí řešily hasičské jednotky na území kraje v souvislosti se silným větrem, hasiči především odstraňovali padlé stromy.

Jihočeský kraj

Náročný Štědrý den pro jihočeské hasiče – ovšem bez „vánočních“ zásahů. Během Štědrého dne a noci hasiči zasahovali u stovky událostí. Řešili především technické zásahy. Odklízeli popadané stromy, čerpali vodu ze sklepů, monitorovali řeky.

Karlovarský kraj

Po velmi náročných dnech se hasiči v Karlovarském kraji dočkali v průběhu Štědrého večera a noci na první svátek vánoční relativně klidu. Během pozdního večera a noci vyjížděli ke 12 událostem, kdy se jednalo o spadlé stromy na vozovky, jednou zasahovali u požáru krabice od zábavní pyrotechniky, dvakrát vyjeli k čištění propustků a dvakrát k čerpání vody ze sklepa. V jednom případě se jednalo o dopravní nehodu bez zranění, kdy osobní auto narazilo do stromu spadlého na silnici.

Podle informací ČHMU či Povodí Ohře je stav na vodních tocích v kraji již lepší, většina hladin klesá. Hasiči stále zůstávají připraveni, včetně potřebného materiálu. Důležitý bude vývoj počasí.

Zlínský kraj

Na Štědrý den museli vyjíždět hasiči a plnit své úkoly ve Zlínském kraji, a to jak profesionální, tak ve velké míře i dobrovolní hasiči. Nejvíce se vlivem těžkého sněhu jezdilo ke spadaným stromům.

Plzeňský kraj

111 událostí řešili v rámci Plzeňského kraje hasiči na Štědrý den. V naprosté většině šlo o popadané stromy, 15 krát čerpání vody ze sklepů a pozemků, jedna dopravní nehoda a dva požáry menšího rozsahu. Ani jeden nesouvisel s Vánocemi.

Sdílet