Sobota 6. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v bytě ve Svobodě nad Úpou zavinila zřejmě kočka

Před devátou hodinou ráno, 26. prosince 2023, byly vyslány čtyři jednotky hasičů k ohlášenému požáru v jednom z bytů v bytovém domě v ulici 5. května. Přivolaní hasiči zjistili, že se jedná o požár kuchyně a provedli v silně zakouřeném prostoru dohašení ohnisek požáru v okolí sporáku.

Prostory byly odvětrány pomocí přetlakové ventilace. Dále poskytli předlékařskou péči jedné osobě – obyvateli bytu, následně byl předán do péče ZZS. Zasahující hasiči se postarali nejen o likvidaci požáru, ale také vyhledali v bytě chovaná zvířata (potkana, hada, andulky, kočky a psy) a přemístili je mimo zakouřené prostory.

Protože se v bytě v době vzniku požáru nenacházela žádná osoba, zaměřil se vyšetřovatel hasičů po vyloučení technické závady spotřebičů právě na zvířecí podezřelé. Kočky a psi se totiž v bytě pohybovali volně. Požár vznikl prokazatelně od zapnuté plotny sklokeramické desky, od té se pak vznítily plastové části nezapojené fritézy, která částečně do plotny zasahovala. Následně došlo k šíření požáru na digestoř a část kuchyňské linky. Za požárem tak stála zřejmě jedna z koček, která mohla cestou za stravou sepnout dotykové ovládání plotny. Škoda je předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Kromě vybavení kuchyně poškozené samotným požárem je také škoda způsobená následnými zplodinami hoření. Včasným zásahem se však podařilo uchránit hodnotu celého domu, která se odhaduje na asi 20 milionů korun.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanice Trutnov a JSDH Svoboda nad Úpou, Horní Maršov a Mladé Buky.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet